Ziekensectie Sint Jan
14-12-2021
50 Ziekensectie Goed 2
 
Door Wim Berendsen
 
Kerstmis is in zicht en dus reden, voor de dames van de Ziekensectie Sint Jan om met hun voorbereidingen te beginnen. Zij gaan immers in de donkere decemberdagen, op pad om aan langdurig zieken, gehandicapten, ouderen en eenzame inwoners van Eygelshoven, geheel in de geest van de Kerstgedachte, een klein cadeautje te brengen. De Anselbode mag even meekijken in de ‘keuken’ als, Rita, Hanny, Els en Kitty druk bezig zijn met het samenstellen van de presentjes.
De ziekensectie Sint Jan bestaat 52 jaar en telt 12 leden, overigens allemaal dames. Het oudste lid is 91 jaar en was vele jaren penningmeester en is een van de oprichters. Kerstmis is niet de enige activiteit, maar ook met Pasen wordt aan de zieken, gehandicapten, oudere en eenzame inwoners gedacht. 
Rita, de huidige voorzitter, vertelt: “In de loop van die halve eeuw is er wel het een en ander veranderd. Ik herinner mij nog goed, dat er in de beginjaren met Pasen en de Kerst door ons koffietafels georganiseerd werden in het Dienstencentrum en later in het Socio. Andere verenigingen en instanties organiseerden ook dezelfde activiteiten en daarom ging het roer om en zijn we onder andere begonnen om presentjes persoonlijk bij de mensen thuis te brengen.” 
Hanny, die inmiddels in Landgraaf woont, maar de Ziekensectie Sint Jan nog steeds als penningmeester trouw blijft, legt uit hoe de lijst met te bezoeken inwoners wordt samengesteld: “We beginnen ieder jaar weer opnieuw met het samenstellen van de lijst. Het begint natuurlijk met de dames die lid zijn. Zij worden meestal wel door inwoners benaderd,  die in de familie of kennissenkring iemand hebben, die in onze doelgroep past”
“Jammer is” zegt Els, “dat we door de Coronacrisis, niet meer in het dorp kunnen collecteren. Als je bij iemand aan de deur stond voor een bijdrage, kreeg je toch vaker een naam van iemand, die wel even in het zonnetje gezet mocht worden. Maar voor dit jaar telt onze lijst toch bijna 200 namen.”
Ook aan het Wijkverzorgingshuis De Laethof aan de Putstraat wordt gedacht. Kitty: “Voor iedere woongroep wordt een leuk bloemstuk gemaakt, dat de Kerstgedachte uitstraalt. Ook vergeten we ‘De Horizon’ niet en ook zij krijgen een mooi bloemstuk.”
Rita: “Nog niet zolang geleden telde Eygelshoven – Hopel twee ziekensecties. De ziekensectie in de Hopel is niet meer, maar ook die mensen vergeten we niet. Ik heb ieder jaar contact met Annie, die daar vroeger de kar trok. Van haar krijg ik ieder jaar een lijstje met namen, die we dan gewoon aan onze lijst toevoegen. Trouwens wil ik nog wel even opmerken, Wim’, dat we niet alleen bij katholiekgelovigen een bezoek brengen, maar echt iedereen die hiervoor in aanmerking komt. Eygelshoven moet uitstralen, dat we een gemeenschap zijn, die elkaar steunen en ook in moeilijke tijden bij elkaar aan de deur komen.”
Aan het einde van het interview vraagt Kitty nog even of we in de Anselbode geen oproep kunnen plaatsen voor nieuwe leden. Nou dat is dan bij deze gebeurd. Bent u geïnteresseerd? Neem dan even contact op met een van de leden of stuur een mailtje naar redactie@anselbode.com.