Wat vinden jongeren van ‘Egelze’ van Kerst tijdens Corona?
30-11-2020

49 Kerst in The DreamAls je jongeren vraagt, wat ze de leukste feestdag vinden, kom je meestal uit bij Kerst (of Carnaval). Het lekkere eten, de cadeautjes van de Kerstman – alleen al de Kerstboom opzetten zorgt voor warme gevoelens bij veel kinderen en tieners. De magie van Kerst is dan ook niet overdreven, zelfs de schrijver dezes vindt het ’t gezelligste feest van het jaar.

Zo zetten ze, vlak nadat de Sint is vertrokken met de boot terug naar Spanje, in Jongerencentrum The Dream elk jaar samen onze kerstboom op. Traditioneel met lampjes en mooie kerstballen, maar ook met kerstwensen. Iedereen kan zelf z’n eigen dromen en wensen opschrijven en deze vervolgens aan de takken van de boom hangen. Naast het uiten van de kerstwensen, halen de jongeren ook elk jaar een bedrag op voor een zelf uitgekozen goed doel. Vorig jaar was dat de befaamde ‘Oliebollenactie’ voor de Voedselbank. Wat het dit jaar wordt? Daarover horen jullie meer in een volgende artikel .

De kerstwensen zijn creatief, briljant en vaak ook heel grappig of emotioneel. Van ‘een dikke BMW’ of ‘die nieuwe Air Jordans (dit zijn schoenen, voor de ietwat oudere generatie onder ons)’ tot het gloedvolle ‘vrede op aarde’ of ‘dat er nooit meer ergens op de wereld ruzie is’. Het heeft al tot vele mooie gesprekken en emotionele momenten geleid.
Dit jaar ziet Kerst er natuurlijk wel wat anders uit. De angst voor covid-19 zorgt nog steeds voor beperkingen en regels die gevolgd moeten worden en waar niemand onderuit komt. Voor sommigen verandert er niet veel aan het Kerstfeest, voor anderen juist wel. Enkele tieners omschrijven kort hun visie op Kerst 2020.

Lilly zou dit jaar eigenlijk met haar familie, die in de Verenigde Staten woont en met de Kerst in Nederland komt logeren, gaan uit eten samen met haar opa en oma. En Britt zegt dat Kerst altijd leuk is met je vrienden en familie die op bezoek komen. Voor haar is het duidelijk, ze wil veel liever op bezoek bij haar opa en oma dan dat ze cadeautjes krijgt (goed nieuws voor de drukbezette Kerstman?). Daniek vindt dat iedereen zich goed moet voelen en begrijpt de beperkingen, maar vindt het wel krom dat het maximaal aantal personen dat op bezoek mag komen soms zorgt voor rare situaties, bijvoorbeeld met grote gezinnen. Moet iemand dan thuis blijven? Ze vindt dat iedereen samen met zijn of haar familie Kerst moet kunnen vieren! Zo stelt ze voor gewoon 1.5 meter afstand te houden en niet te lang op bezoek te gaan.

Zo zie je maar weer, Kerst in Corona-tijd houdt de gemoederen bezig. Wat vind jij ervan? Wil je je mening delen of gewoon je ei kwijt? Stuur dan een appje naar Mandy Impuls via 0634103730 of laat een berichtje achter op de Facebookpagina:
Jongerencentrum The Dream.
En uiteraard kan ook jouw Kerstwens in onze Kerstboom erbij!

Tot snel bij Impuls!