Vrijwilligerswerk iets voor jou?
08-10-2019

1941 vrijwilligerswerkZie jij het zitten? Je tijd nuttig besteden en andere mensen helpen? 

In Nederland zetten veel mensen zich vrijwillig in voor hun medemens en  de maatschappij; ook in Kerkrade is menig vrijwilliger actief. 
Maar er zijn nog vele nieuwe vrijwilligers nodig! Ook iets voor jou? Doe je mee?

Waarom?

Werken als vrijwilliger kan een echte verrijking van je leven zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, helpt anderen, hebt een zinvolle besteding van je tijd en jouw hulp wordt ontzettend gewaardeerd. Enkele Kerkraadse vrijwilligers zijn gevraagd naar hun ervaringen. Iedere maand lees je een ander persoonlijk verhaal!

Ondersteuning mantelzorgers

Deze keer komen twee vrijwilligers van ‘Ruggesteun’ aan het woord. Jo Reuleaux en Lieke Bout werken beiden bij deze organisatie die ondersteuning biedt aan mantelzorgers in de thuissituatie.  

Bij Ruggesteun worden allerlei vormen van ondersteuning geboden. Zo zijn er veel mensen die snakken naar wat ondersteuning, behoefte hebben aan een luisterend oor of op zoek zijn naar iemand die even mee naar buiten kan gaan als dit zelfstandig niet meer lukt. Een kaartje leggen op bijv. woensdagmiddag of een keer per week een kopje koffie drinken en praten over vroeger kan een enorm verschil maken voor hen.

Even vrijaf

Lieke en Jo vertellen: “Het gaat om het steunen en vervangen van de mantelzorgers. Het zijn vooral dementerende of eenzame ouderen die wij dan gezelschap houden of verzorgen zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Als een mantelzorger terugkomt is die zo blij dat hij/zij tijd voor zichzelf heeft gehad en weer vol energie! Het is fijn dat we dit voor iemand kunnen betekenen.”

Lieke vindt dementerende mensen het mooiste om bij op bezoek te gaan. Zwaar om met deze ziekte om te gaan vindt ze het niet. Als je begint als vrijwilliger bij Ruggesteun krijg je wel een training/uitleg over hoe om te gaan met dementie.

Luisterend oor gezocht

Lieke is bij Ruggesteun terechtgekomen toen ze in een weekblad las ‘luisterend oor gezocht’. Dat is al 22 jaar geleden. “Ik ben vooral blij met de waardering die ik krijg van de mantelzorgers. Zij zijn blij dat ze iets voor zichzelf kunnen doen en ik ben blij dat ik iets voor de mensen kan doen. Het zit in me, graag willen helpen. Ook brengt het structuur in mijn eigen leven, de wekelijkse bezoekjes. Ik ga een paar uur op bezoek bij een cliënt. Soms gaan we wandelen of iets ondernemen, soms blijven we gewoon thuis. Dat ligt ook aan de wensen en de mobiliteit van de mensen.” 

Gewoon proberen

Jo werkt al 23 jaar als vrijwilliger bij dezelfde organisatie. “Toen ik was gestopt met werken zocht ik een nieuwe tijdsbesteding en toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Ik zou het iedereen aanraden en zeg: gewoon proberen, of het iets voor je is! Ruggesteun helpt je overal mee en houdt rekening met je eigen mogelijkheden. Je kunt zelf aangeven hoeveel uur je kunt helpen, de organisatie kijkt naar de buurt waar je woont en als het niet klikt met een cliënt kun je dat ook aangeven.”

Vaak bouw je echt een band op met de personen waar je langere tijd thuis komt. “Ik heb wel eens gehad dat iemand blij stond te wachten bij de deur tot ik weer kwam om hem gezelschap te houden. En de mantelzorger was dankbaar voor de tijd voor zichzelf. Die blijdschap en waardering, daar doe ik het voor!”

Ruggesteun

Mantelzorgers krijgen een steeds zwaardere taak. Daarom is Ruggesteun op zoek naar vrijwilligers die de mantelzorger een paar uurtjes per week willen vervangen. Twee uurtjes per week maken al een enorm verschil! Liever niet structureel ingezet worden maar incidenteel en flexibel? Ook dit kan.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand begeleiden naar het ziekenhuis

 

Spreekt deze vorm van vrijwilligerswerk jou aan? Dan kun je telefonisch of via de mail contact opnemen met een consulent van het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad en Ruggesteun.

Tel: 045-2114000
E-mail: info@mantelzorgparkstad.nl
Website: www.mantelzorgparkstad.nl

Vrijwilligerscentrale 
Op de website www.vrijwilligerswerkparkstad.nl zijn ook altijd vacatures voor vrijwilligers te vinden. Of bel de Vrijwilligerscentrale op tel. 045-545 63 51.

Volgende maand is het verhaal te lezen van een vrijwilliger op een heel ander gebied. Vrijwilligers zetten zich op heel diverse manieren en plekken in!