Monument bemanning Lancaster
08-10-2019

1941 monument kerkhofOp 26 september 2019, de dag dat 75 jaar geleden de eerste Amerikanen in Eygelshoven binnenkwamen, is op de RK kerkhof aan de Rimburgerweg een monument afgerond ter herinnering aan en ter ere van de Canadees-Britse bemanning die op zondag 31 december 1944 in hun Lancaster neerstortte aan de Boomgaardskuilweg.

Zeven jonge mannen waren op weg naar huis; naar een oudejaarsfuif of een warm bed. Ze hadden er weer een geslaagd bombardement op zitten. Die namiddag van het rangeerterrein in Osterfeld nabij Oberhausen-Duitsland. Maar ze werden boven Eygelshoven neergehaald door een piloot van het Duitse ‘Nachtjagdgeschwader 1’.

De vijf Canadezen en twee Britten aan boord van de ME647 behoorden tot het 166e RAF Squadron en waren die Sylvester-middag met 148 andere Lancasters op weg gegaan. Twee daarvan kwamen niet meer thuis. Een daarvan stortte vlak achter onze RK kerkhof neer.

Op het monument staat het silhouet van de Lancaster ME647, het verhaal van haar bemanning op die noodlottige zondag en de namen van de zeven jonge mannen die toen hun leven gaven voor onze vrijheid. Vrijheid die wij dezer dagen nadrukkelijk vieren.

Het monument kwam tot stand door samenwerking van het kerkbestuur H. Joannes de Doper-H. Pastoor van Ars (locatie), de gemeente Herzogenrath (draagsteen) en de gemeente Kerkrade (metalen plaquette) en De Beitel Grafmonumenten (montage plaquette op de door De Beitel Grafmonumenten gesponsorde granieten achterplaat en de montage van het geheel op de draagsteen).