Vrijwilligers gezocht voor kerkhof
10-06-2019

1924 KERKHOFDe mooiste tuin…

Mijmeringen over ons kerkhof. 

 De laatste week verschenen er enkele artikelen in de media omtrent de slechte staat van verschillende begraafplaatsen Over de definitie van onkruid kan gediscussieerd worden, maar als je het ziet, herken je het! Ook ons kerkhof was de laatste weken overwoekerd met onkruid. Geen gezicht. Feitelijk schandalig. Zo wordt het ervaren en zo is het ook.

Als parochie worden we daar terecht op aangesproken. Vaak heb ik gedacht: ‘was het kerkhof maar van de gemeente’, want het onderhoud groeit ons boven het hoofd. Als het dan niet uitziet, kunnen we altijd de gemeente de schuld geven!

Maar eigenlijk is het mooi dat de begraafplaats ons in handen is gelegd. Dat de zórg ons in handen is gelegd. Wat voor onderhoudswerk kun je met meer liefde doen, dan het werk voor mensen die je zo lief waren, die je het leven hebben gegeven, met wie je het leven hebt gedeeld?  Die je dorpsgenoot zijn geweest, die Eygelshoven mee hebben opgebouwd.

Laten we ook niet vergeten dat er gedenkstenen zijn geplaatst voor mensen die in de oorlog voor onze vrijheid het leven hebben gegeven. Verdienen zij niet de mooiste tuin?

Iedereen ziet hoe voetbalveld en tennisbaan top onderhouden worden door vrijwilligers. Complimenten voor hen, zij laten zien wat er mogelijk is! 

Begraafplaatsbeheerder en assistent zijn dagelijks bezig. Daarvoor past onze dank. Maar met z’n tweeën redden ze het eenvoudigweg niet. Ook zijn er mensen die elke dag ons kerkhof openen en sluiten om nachtelijke onverlaten buiten te houden. Vrijwilligers van de LHC komen voor Allerzielen groot onderhoud doen. Vele mensen verzorgen niet alleen graven van hun dierbaren, maar ook omliggende graven en paden. Respect daarvoor!

Daarnaast komt enkele keren per jaar een bedrijf voor het onderhoud dat we niet zelf kunnen doen. Afgelopen week hebben er enkele middagen en avonden verschillende mensen, leeftijd van 10 tot 87!, hard gewerkt om het onkruid te verwijderen. Dank!

Maar we kunnen meer doen. We moeten meer doen. Niet incidenteel, maar structureel.

Ik vind het kerkhof werkelijk erg mooi, maar het kan een paradijselijk plaatje worden. Daarvoor zijn mensen nodig met hart voor Eygelshoven, die ook vinden dat de overledenen respect verdienen, en met schoonheid omgeven zouden moeten zijn. 

Daarom wil ik enkele ambities uitspreken.

Ten eerste: vrijwilligersgroep samenstellen.

Vanaf het voorjaar zouden we bijvoorbeeld eens in de drie weken een dagdeel kunnen werken (na Allerzielen, in de winter, is het onderhoud veel minder).

Dat moet toch mogelijk zijn! Als u mee wil helpen, vult u uw naam in, en bezorg het op de pastorie, Veldhofstraat 19. U kunt ook bellen 535 1271, of mailen m.heemels@icloud.com

U wordt dan uitgenodigd om gezamenlijk eenplanning te maken.

Ten tweede: het opruimen van in elkaar gezakte grafstenen.