Terugkeer volwaardig voortgezet onderwijs
04-06-2023

Op 31 mei ontving de gemeente Kerkrade het positieve bericht uit Den Haag. Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor Het Martin Buber. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van Kerkrade in vervulling. In oktober 2019 diende de gemeenteraad een motie -die unaniem werd gesteund door de fracties- in voor volwaardig voortgezet onderwijs in Kerkrade.

Wethouder Jo Schlangen (Onderwijs): ‘We hebben een lange weg afgelegd met vallen én opstaan. Met één doel voor ogen: zorgen dat Het Martin Buber er komt. Ik ben dan ook ontzettend trots dat we weer een grote stap hebben gezet. We gaan verder aan de slag voor de opening van Het Martin Buber in augustus 2024!’

Veel steun uit de Kerkraadse samenleving voor Het Martin Buber
Met de wet ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ kwam er de mogelijkheid om met hulp van de overheid een school op te richten. Daarvoor was aantoonbare steun van de Kerkraadse samenleving noodzakelijk. Op een tweede aanvraag in 2022 volgde een positief advies van de Inspectie van Onderwijs en nu heeft ook de onderwijsminister zijn akkoord gegeven.

Opening in augustus 2024
Met het groene licht van de minister, gaat Het Martin Buber een volgende fase in. Alles is erop gericht om de deuren van de nieuwe school in augustus 2024 te openen.

Een uniek onderwijsconcept
Het Martin Buber biedt straks vernieuwend voortgezet onderwijs voor mavo, havo en vwo. Het is de bedoeling dat de school een belangrijke plek gaat innemen in Kerkrade. Een plek waar alle kinderen de kans krijgen om op te groeien tot zelfstandige jonge mensen, die met hoofd, hart en handen willen bijdragen aan de samenleving.

De nieuwe school in de stad
Het Martin Buber start in een tijdelijke locatie. Deze locatie wordt op De dag van Het Martin Buber op 10 juni 2023 bekendgemaakt.
De onderzoeken voor een permanente locatie lopen voorspoedig. Het gaat naar verwachting 3,5 jaar duren voordat deze locatie klaar is.