Ria Berikoven, voorzitter Kerngroep Kerkrade-Noord
20-10-2020

20201014 Ria B 2Iedere ochtend, middag en avond wordt er in het Socio wel een activiteit georganiseerd voor de iets oudere inwoners van Eygelshoven. Zo kwamen we de Koersbalclub van Mia Bindels en de biljartclub van Joep Ubachs al eerder in de Anselbode tegen tegen. Zij zijn, zoals zo veel georganiseerde activiteiten, onderdeel van de Kerngroep Kerkrade-Noord. Tijd om eens een praatje te maken met de voorzitter. Deze week is aan het woord, Ria Berikoven (73).

Ria Berikoven: “Ik woon nu zo’n vijftig jaar in Eygelshoven en ben opgeleid tot onderwijzeres in de basisschool. Toen ik trouwde werd ik direct ontslagen, want er mochten geen getrouwde dames voor de klas staan. Het was mijn lust en mijn leven, dus rond mijn veertigste verjaardag ging ik als herintreedster weer aan de slag. Ik ben voor de klas blijven staan tot ik mijn AOW kreeg. Kort na mijn pensionering werd ik door mijn buurvrouw aangesproken of ik geen zin had om wat te doen bij Impuls. Uiteindelijk werd ik voorgedragen als voorzitter van de Kerngroep Kerkrade-Noord. Dit is een onderdeel van Impuls-Meander Kerkrade. Wij organiseren ontspannings- en bewegingsactiviteiten voor voornamelijk oudere inwoners van Kerkrade-Noord (Eygelshoven/Hopel). Het bestuur bestaat uit vijf personen, te weten Ine Soyer (secretaris), Jos Vreuls (penningmeester), Mieke Kroon (2e penningmeester) en Lineke de Geus, die het PR-gebeuren voor haar rekening neemt. Als we bij elkaar komen, sluit ook Els Ramaekers aan, een beroepskracht van Impuls.”

Nu we weten hoe de organisatie in elkaar steekt, is de volgende vraag uiteraard welke activiteiten de kerngroep noord nu allemaal organiseert?

Ria Berikoven: “Wij organiseren op dit moment zestien verschillende activiteiten, die variëren van koken tot internationaal dansen (volksdansen) en van Tai Chi tot fietsen, voor elk dus wat wils. Inmiddels zijn er meer dan 300 leden die hiervan gebruik maken. Geïnteresseerden kunnen dat vinden op onze website www.kerngroepnoord.nl. Je kunt op elke activiteit doorklikken en dan vind je daar niet alleen een uitleg over de activiteit, maar ook een telefoonnummer van een vertegenwoordiger van deze activiteit. Ik zal dat even uitleggen. Iedere groep heeft in principe minimaal één vertegenwoordiger. Zeker vier keer per jaar overleggen zij gezamenlijk met het bestuur. Nu in de Coronatijd moeten we de groep in tweeën splitsen. Daar evalueren we dan per groep en geven zij bijvoorbeeld aan welke materialen zij nog nodig hebben of welke vervangen moeten worden. De contributie is aan de lage kant en varieert tussen de € 3,50 en ongeveer € 10,00”

Natuurlijk heeft de Coronacrises ook zijn sporen achtergelaten bij de Kerngroep-Noord. Hoe heeft Ria dat ervaren?

“Je ziet het aankomen en toch schrik je als het zover is en alles ‘plat’gelegd wordt. Het werd een stille tijd en als bestuur konden we af en toe een beetje bijpraten aan de telefoon. Vanaf 1 september konden we weer aan de slag en was er heel wat werk aan de winkel. We moesten moeilijke beslissingen nemen. Zo heeft de biljartgroep heel wat uurtjes moeten inleveren, maar ze konden zich daar wel in vinden. Maar ook het kopje koffie, het glaasje fris en het daarbij behorende praatje, moet nu ook gemist worden. Maar ja, we zijn inmiddels op weg naar een tweede piek. Ik hoop dat het meevalt en we op deze manier door kunnen gaan.”

Maar het valt helemaal niet mee. Een paar uurtjes na ons interview krijgt Ria van Els Ramaekers van Impuls het bericht, dat voorlopig met alle activiteiten gestopt moet worden. Enig lichtpuntje voor Ria is, dat in de herfstvakantie opnieuw bezien gaat worden wanneer ze weer mogen beginnen.

KADER
De Kerngroep Noord organiseert de volgende activiteiten: hobbygroepen, schilderen, porselein schilderen, internationale dansgroep, gym, tai chi, yoga, koersbal, biljarten, bodyworkout, kaarten, koken, sport & spel, linedance en body & mind. Meer info: www.kerngroepnoord.nl.