Marco Dubbelt: ‘Sta op tegen Kinderarbeid’
10-06-2020

2026GlobalMarchVan Eygelshoven naar India en weer terug. Toen hij in 2009 tijdelijk naar India verhuisde, ging Marco Dubbelt van het rustige Eygelshoven naar de miljoenen metropool Delhi. Daar ging hij werken voor de organisatie Global March, opgericht door Kailash Satyarthi, een voorvechter voor de rechten van kinderen. Vanuit het niets bouwde deze een organisatie tegen kinderarbeid. “Na het eerste contact was ik geïnspireerd door zijn werkwijze en passie. Met zijn organisatie heeft hij meer dan 80.000 kinderen uit de slavernij gered, met gevaar voor eigen leven. Zelf ben ik een paar keer meegegaan op een reddingsoperatie. Kinderen die werken in kleine ateliers, zij maken kleding, kerstdecoraties of souvenirs. We hebben kinderen zien werken aan producten die gewoon bij ons in de winkel liggen.” 

“De kinderen worden opgevangen in opvanghuizen, van waaruit we proberen ze weer terug te brengen naar hun ouders of als dat mogelijk is een opleiding te geven. Geen gemakkelijk werk. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van kinderrechtenorganisaties en vakbonden”.

In september 2014 kreeg Kailash samen met Malala de Nobelprijs voor de vrede. Van de ene op de andere dag stond het kleine kantoor vol met journalisten, het verkeer in de smalle maar drukke straat voor het kantoor stond volledig vast. “Dat ik daarbij kon zijn was een enorme ervaring, temeer omdat wij dezelfde maand zouden terugkeren naar Eygelshoven.”

Vijf jaar later werkt Marco Dubbelt nog steeds voor dezelfde organisatie, maar nu vanuit Eygelshoven en Den Haag. Hij zit in diverse nationale en internationale commissies en geeft advies om kinderarbeid in internationale productieketens uit te bannen.

Wat niet verandert, is zijn passie om kinderen wereldwijd een beter bestaan te geven. “We hebben allemaal een verplichting om deze aardbol beter achter te laten voor de volgende generatie. Nu corona heeft toegeslagen, kunnen 1,5 miljard kinderen in India niet meer naar school. Velen kunnen na de zomer weer les krijgen, maar een deel heeft die keuze niet en zal zich noodgedwongen moeten aansluiten bij het leger van 152 miljoen kindarbeiders.”  

Dubbelt vervolgt: “We moeten alles in het werk stellen om kinderen terug naar school te krijgen. In Nederland ziet de overheid erop toe dat alle kinderen die leerplichtig naar school gaan. We zien dat in landen waar de overheid hier niet op toeziet, kinderen stoppen met leren en gaan werken om de familie te ondersteunen. Dit klinkt op het eerste gezicht logisch: kinderen helpen mee om de familie in levensonderhoud te voorzien. Echter, wanneer kinderen worden gezien als goedkope arbeidskrachten, verdrijven zij de volwassenen met als gevolg meer armoede. Dit is dus geen lange termijn oplossing.”

In het verleden is Global March gestart met de invoering van schoolmaaltijden. Dit blijkt een goede methode om kinderen naar school te krijgen en de druk op de ouders te verlagen. Alleen is uitdelen van voedsel een korte termijn oplossing. Global March probeert ook onderwijs te regelen via bijvoorbeeld televisie of radio. En tegenwoordig ook via internet waar dat tenminste beschikbaar is. Het streven van de organisatie is om het aantal kindarbeiders in de coronaperiode niet boven 152 miljoen kindarbeiders te laten uitstijgen. 

“Niemand zou er vrede mee moeten hebben dat producten die wij kopen, gemaakt zijn door kinderhanden. We moeten met zijn allen de verantwoordelijkheid nemen om deze kinderen te helpen. Kinderen behoren op school te zitten en niet op de akkers of in fabrieken te werken. Bedrijven in Nederland zijn in staat een verschil te maken, maar dat kunnen we ook als consument. Vraag jezelf eens af waarom bepaalde producten zo goedkoop zijn, heeft een product een keurmerk of vraag eens wat meer informatie voordat je iets koopt. 

12 juni is world day against child labour en 2021 is het jaar tegen kinderarbeid. Sta op tegen kinderarbeid.