Liever ‘kom op de soep’ dan ‘op de koffie’?
10-03-2020

2011 op de soepWijkzorgcentrum Laethof (Meander) en organisatie voor lokaal welzijnswerk Impuls hebben de handen in elkaar geslagen en zorgen ervoor dat iedere donderdag, in het restaurant van het wijkzorgcentrum het project ‘kom op de soep’ plaatsvindt van 12.00-13.30 uur. Een project wat voor iedere inwoner van Eygelshoven toegankelijk is tegen een kleine vergoeding van 75 cent. Aan het woord Els Ramekers (Impuls) en Judith Snippe (Meander).

Op uitnodiging van Judith Snippe ging de redactie van de Anselbode ‘op de soep’, afgelopen donderdag. Judith: “Reeds lange tijd organiseren wij op dinsdag, van 14.00-15.30 uur het wekelijks koffieuurtje onder begeleiding van Marlous Kolgen. Tijdens dit gezellig uurtje, ook al voor alle bewoners toegankelijk, kunt u tevens terecht voor vragen over zorg, hulp bij invullen van formulieren en des te meer. In samenwerking met Impuls zijn we kort geleden gestart met het project ‘Kom op de soep’.”

Voortzetting

In het kader van de steeds meer voorkomende eenzaamheid is in de gemeente Kerkrade het project ‘kom op de soep’ gelanceerd. Els Ramekers: “Op diverse plekken in Kerkrade kan je al op de soep, een initiatief van de gemeente Kerkrade, logisch dan ook dat voor wat dit project betreft, er een vervolg is gekomen in Kerkrade-Noord, zeg maar Eygelshoven. Een project wat voor iedereen toegankelijk is, van jong tot oud, want eenzaamheid kent geen leeftijd.”.
Voor slechts 75 cent ontvangt u een heerlijk bereide kop soep door het restaurant van het wijkzorgcentrum, inclusief wat brood. Els: “Naast het kopje soep, zijn de sociale contacten in feite ‘de maggie’ in de soep. Het is zo belangrijk dat mensen die aan eenzaamheid leiden een moment vinden om met anderen te praten en te eten.”.

Toekomst

Steeds meer mensen vinden de weg naar de Laethof, Putstraat 1 Eygelshoven, en doet zowel Judith als Els goed. Alleen samen kunnen zij de eenzamen onder ons een kleine boost geven om uit hun isolement te komen. Els: “medio maart willen we ‘kom op de soep’ ook nog eens aanvullen met een toelichting op het fenomeen ‘Mindfulness’. Mindfulness, of aandachtstraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken.”

Judith vult aan: “Gezien de toeloop van de laatste tijd overwegen wij om de soep zelf te bereiden door vrijwilligers en staan verdere initiatieven op stapel om eenzaamheid te voorkomen. Nogmaals: ons wijkzorgcentrum is voor alle bewoners toegankelijk, alsmede de wekelijks activiteiten die in onze advertentie in de Anselbode vermeld staan.“. (RW)

Op de foto, gemaakt en gepubliceerd met toestemming van betrokkenen, ziet U Judith Snippe de soep serveren onder het goegkeurend oog van Els Ramekers aan het hoofd van de tafel.