Let ’s Go ‘Egelzer wannabees’
03-07-2023

Begonnen in 2009 is de ‘Carbage run’ inmiddels uitgegroeid tot Europa’s grootste en gekste road trip. Een avontuur van enkele duizenden kilometers in een auto, ‘geboren’ voor 2000, met een dagwaarde van maximaal 500 euro. Dit jaar wordt de zomer editie een hele bijzondere, want zo ver als bekend, staat er voor het eerst een Eygelshovense equipe aan de start, met de toepasselijke naam ‘Egelzer wannabees’. De crew bestaat uit Raimond Kleis, Dennis Kanders en Patrick Schol.

De laatste vrijdagmiddag voor het grote event, brengt uw redacteur van de Anselbode een bezoekje aan de Rimburgerweg en gaat in gesprek met de drie Eygelshovense deelnemers. Raimond is duidelijk de man met ervaring. Hij deed voor het eerst mee aan de Carbage run in 2012. Dat beviel hem direct zo goed en dat hij er ook in 2013, 2014 en 2018 bij was.

Raymond: “Hoewel ik al vier keer van de partij ben geweest, wilde ik eigenlijk nog wel eens een keertje meedoen. Inmiddels woonde ik in Eygelshoven en leerde daar Dennis en Patrick kennen. Het klikte wel tussen ons drieën. Toen ik een keer voorstelde om samen aan deze road trip mee te doen, waren zij daar direct voor te vinden. Maar het vorig jaar zat het nog wat tegen.  We waren te laat met inschrijven. Jammer, want het was een prachtige route door Monte Negro. Nu in 2023 waren we er als de kippen bij en zijn we toegelaten. Dat betekent dat we maandag, 3 juli van start gaan.”

Welke auto’s mogen er meedoen aan deze roadtrip? Raimond : “Dat zal ik je zeggen, Wim. Het klinkt misschien gek, maar de auto moet ‘geboren’ zijn voor het jaar 2000 en mag geen hogere dagwaarde hebben dan 500 euro. Wat je er verder aan verspijkerd, moet je helemaal zelf weten. Verder moet hij aan alle wettelijke eisen voldoen, want tenslotte wordt er wel gereden over de openbare weg.”

Natuurlijk moeten er onderweg opdrachten vervuld worden, waar je punten mee kunt scoren. Voor de start krijg je de vragen. Het team dat aan het einde van de week het hoogste aantal heeft, wint een vette prijs van 1.000 euro. Een tweede plek levert 500 euro op en de derde plaats nog altijd 250 euro. Per dag moet er een afstand overbrugd worden van zo’n 500 kilometer. Voor de start krijgen de deelnemende teams, 500, een minutieuze route beschrijving.

Raimond: “In principe zou je de route kunnen rijden zonder navigatie. Voor mij is dat de uitdaging. Er zijn trouwens ook teams die de Tom Tom aanzetten, maar dat maakt niets uit, even goede vrienden. Wij gaan aan de slag met de routebeschrijving van de organisatie.

In de loop van de week krijgen de deelnemers drieduizend kilometer voor de kiezen, dus je moet er wel op kunnen vertrouwen. Dennis: “Vorige week hebben we onze auto nog eens goed laten nakijken bij autoservice Finken, hier op het industrieterrein. De auto, waar Eygelshoven mee vertegenwoordigd wordt, ziet er prachtig uit en is overgespoten in de kleuren geel en blauw. Op de vraag om iets meer te vertellen over de auto, antwoordt Dennis: “Oorspronkelijk was het een Mazda 626, kleur grijs, maar inmiddels is hij omgedoopt in de Eygelshovense ‘Mazdaratti’.

Op de motorkap prijkt het logo van Eygelshoven, in een grootte van ongeveer 50 bij 50 centimeter met de tekst ‘Egelser Wannabees’. Patrick: “De naam hebben we gekozen omdat we alle drie niet in Eygelshoven geboren zijn, maar hier wel al heel wat jaartjes wonen en toch ook van Eygelshoven willen zijn. Leuk toch?

Zondagmorgen 2 juli vertrekt de Eygelshovense equipe naar Tsjechië. Daar moet op zondagmiddag de presentielijst getekend worden. De redactie van de Anselbode wenst hun drietjes veel succes en een behouden race en een veilige terugkomst naar Eygelshoven.

,