Laaggeletterdheid
04-03-2020

260220 LaaggeletterheidAanpak laaggeletterdheid: waarom goed kunnen lezen en schrijven zo belangrijk is. Taal is belangrijk. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat we mee kunnen doen in de maatschappij. Helaas wonen in Kerkrade nog steeds veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd en kunnen zich niet goed redden in een maatschappij waarin taal zo belangrijk is. Daarom is het belangrijk dat we hier met zijn allen iets aan doen. 

Waarom is taal zo belangrijk? 
Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven heeft dit grote gevolgen voor hun persoonlijke leven. Want taal is echt overal. Als je moeite hebt met lezen, schrijven en rekenen kan dat bijvoorbeeld voor problemen zorgen op het werk wanneer je taken krijgt waarbij taal een belangrijke rol speelt, zoals bij het lezen van werkinstructies of het schrijven van verslagen. Als je goed kunt lezen of schrijven, gaat dit allemaal een stuk sneller en beter. Ook het vinden van (nieuw) werk gaat dan een stuk gemakkelijker. 

Bijsluiters van medicijnen bestaan meestal uit lange tekst. Voor jezelf zorgen gaat daarom ook veel beter wanneer je de informatie in de bijsluiter en folders met tips over gezondheid goed kunt lezen. 
Zelfs in het gezinsleven speelt taal een belangrijke rol. Ouders die zelf moeite hebben met lezen en schrijven, vinden het ook moeilijk om hun kinderen te helpen met taal. Kinderen die opgroeien in een gezin waarin de ouders hen thuis kunnen helpen met taal, halen op school ook vaak hogere cijfers voor lezen en schrijven. Goed kunnen lezen en schrijven maakt een hoop dingen in het leven dus een stuk leuker en gemakkelijker. Daarom is het heel belangrijk om hulp te zoeken wanneer je lezen en schrijven moeilijk vindt, of merkt dat iemand in je omgeving moeite heeft met taal. 

Hoe kun je helpen? 
Merk je in je omgeving dat iemand vaak smoesjes gebruikt wanneer hij of zij iets moet lezen of schrijven? Grote kans dat deze persoon moeite heeft met taal en jouw hulp en steun goed kan gebruiken. Ga het gesprek met deze persoon aan, vertel dat hij of zij zich niet hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren. 

Moedig hem of haar aan om hulp te zoeken, in Kerkrade zijn genoeg plekken zijn waar iedereen welkom is voor hulp om beter te leren lezen en schrijven.

Kijk op www.kerkrade.nl/taal voor meer informatie.