Koninklijke bezoeken Eygelshoven
04-05-2021

18 werkbezoek KoningingKoning Willem-Alexander en koningin Maxima proberen veel bezoeken af te leggen in het land. Uit oprechte interesse zien ze zo wat er ter plekke speelt en waar de mensen met hart en ziel mee bezig zijn.  Soms is een bezoek bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken. Soms uit pure interesse, omdat er ergens iets bijzonders wordt neergezet.

In 1903 bracht prins Hendrik een bezoek aan de mijnen van Eygelshoven. Vooral de schachten van de mijn Laura kregen veel aandacht. Immers, een schacht was genoemd naar de koningin: Wilhelmina, en de andere naar prins Hendrik zelf.

In 1927 bracht de hele koninklijke familie (koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana) een bezoek aan de mijn Julia. De gasten werden in de mooi versierde loonhal ontvangen door directeur Schweitzer, hoofdingenieur Gadiot en oud-directeur Pierre. De ontvangst werd opgeluisterd door de Zangvereniging Mijn Laura en het Kerkelijk Zangkoor St.Johannes van Eygelshoven. De twaalf oudste werknemers waren hierbij aanwezig.

Tijdens een tweedaags werkbezoek aan Limburg was prins Claus op 30 oktober 1969 te gast bij Laura en Vereeniging. Hij bracht een bezoek aan het ondergrondse bedrijf en bezichtigde vervolgens de nieuwe electrische centrale.

Prinses Beatrix bracht twee keer een bezoek aan het Socio-Project.

Op 10 augustus 1973 verschijnt de prinses onaangekondigd in Eygelshoven. Ze meldt zich in het voormalige gemeentehuis, waar ze eerst niet wordt herkend!
De prinses wordt vriendelijk verwezen naar de Laethof. Ook daar geen blijk van herkenning als de prinses naar de burgemeester vraagt. Duidelijkheid ontstaat pas als de prinses haar zonnebril afzet. De burgemeester wordt meteen telefonisch uit een vergadering in Heerlen gehaald.
Prinses Beatrix heeft vanwege haar functie als bestuurslid van het Nationaal Jeugdfonds vooral interesse in het werk van Saje (Stichting Algemeen Jeugd- en Jongerenwerk Eygelshoven) dat door het fonds wordt gesubsidieerd. In dit kader bezoekt ze het Socio-Project, waar Saje een plaats gaat krijgen en brengt ze een bezoek aan de voormalige Augustinuskerk. Overigens zaten de leiders van Saje, die ook van niks wisten, op dat moment op een camping. Het schijnt dat er filmbeelden zijn van dit hoge bezoek.

Op 21 augustus 1974 bezoeken prinses Beatrix en prins Claus het Socio-Project. Het is de laatste dag van een feestweek ter gelegenheid van de feestelijke opening van het Socio-Project.

Na 1974 zijn mij geen verdere bezoeken bekend. We mogen ons gelukkig prijzen in Eygelshoven met een actieve Oranjevereniging, die Koningsdag ieder jaar weer kleur en inhoud geeft, zelfs onder moeilijke omstandigheden als dit jaar en het vorig jaar.