Eygelshovenaar Kay Deckers: ‘Kans op dementie verkleinen!’
14-12-2021

50 Kay Deckers 1Door : Wim Berendsen

Hij groeide op in Eygelshoven, volgde het basisonderwijs aan De Schatkist, onderaan de Kommerveldlaan. Als vierjarig jochie werd hij lid van voetbalvereniging Laura, maar stopte al vroeg met voetballen vanwege rugklachten. Hij studeerde af aan de faculteit psychologie van de Universiteit Maastricht en is inmiddels senior onderzoeker aan het Alzheimer Centrum Limburg. Aan het woord is deze week Kay Deckers:

“Ik werd geboren in het ziekenhuis van Brunssum, maar groeide op in Eygelshoven, aan de Molenweg. Met vier jaar meldden mijn ouders mij aan bij de F’jes van voetbalvereniging Laura. Ik heb daar een mooie tijd gehad, doorliep de hele jeugdopleiding, maakte de fusie mee en bij de senioren speelde ik nog een paar jaartjes in de spits van LHC 3. Absolute hoogtepunt van mijn ‘voetbalcarrière’ was de avondwedstrijd uit bij De Leeuw, die we wonnen en zo in de halve finale van de beker terecht kwamen. Meer zat er niet in. Ik kreeg steeds vaker, na het sporten, last van mijn rug, dus op vrij jonge leeftijd hingen mijn voetbalschoenen al aan de wilgen.

Ik studeerde in die tijd (neuro)psychologie aan de Universiteit Maastricht en raakte in de ban van dementie. Ik schreef mijn scriptie over een vraagstuk binnen dit onderwerp en bij mijn promotieonderzoek idem dito.

Als senior onderzoeker ben ik nu werkzaam bij het Alzheimer Centrum Limburg. Dit is een samenwerkingsverband tussen diverse gezondheidszorginstellingen in Limburg en de Universiteit Maastricht.

Mijn persoonlijke missie is het om risicoreductie van dementie een vast gespreksonderwerp te laten worden in de huisartsenpraktijk. Een medicijn is er niet, je moet het meer zien als een puzzel, waar de stukjes langzaam een geheel vormen.

Het is nog een lange weg om dit te bereiken, maar het begin is gemaakt. Het is namelijk nu een bespreekbaar onderwerp, dat dementie te voorkomen is door je leefstijl aan te passen. Dit geldt met name voor personen tussen de 40 en 75 jaar. Dat is onze doelgroep!

Een van mijn uitgangspunten is dat alles wat goed is voor het hart, ook goed is voor ons brein. We hebben daar een voorspellend model voor ontwikkeld. Deze ‘puzzelstukjes’ zijn:

Niet roken, alcohol met mate, een gezonde voeding, minimaal een half uur beweging per dag, mentaal actief zijn door bijvoorbeeld de hersenen te stimuleren met het lezen van een nieuw boek of een andere taal dan het Nederlands te leren. Controle van bloeddruk, cholesterol, hart, nieren en suikerwaardes is een must. Verder zijn overgewicht en je stemming factoren die meespelen.

Natuurlijk kun je niet alles voorkomen door je leefstijl aan te passen, maar voor 40 procent is de kans op het krijgen van dementie potentieel wel beïnvloedbaar. Mijn boodschap is wat dit betreft dan ook: zoek een paar puzzelstukjes uit en ga er mee aan de slag. Kortom de puzzelstukjes geven je ook inzicht waar je wel goed mee bezig bent en laten je zien, waar mogelijk verbetering in zit.

Wel misschien leuk, Wim, om hier te vermelden dat we, een App ontwikkeld hebben met de toepasselijke naam ‘MijnBreincoach. Je krijgt dan dagelijkse tips voorgeschoteld in de vorm van noten en de bedoeling is om deze noten te kraken en hiermee je hersenen te prikkelen. Ook op deze manier willen we handvatten aanreiken om mensen te bewegen om een gezondere leefstijl te laten hanteren. De app was wel een succesje, binnen enkele weken was hij 15.000 keer gedownload en niet alleen in Limburg. De app is korte tijd geleden vertaald in het Duits, Frans en Deens.

Ik werd daarom geïnterviewd door een Deense krant en je merkt dan ook wel dat dementie niet alleen hier in Nederland een hot item is.

We doen bij Alzheimer Centrum Limburg meerdere onderzoeken, die er onder andere op gericht zijn om de kans van het krijgen van dementie te verlagen. We hebben inmiddels stappen gemaakt, maar er is nog heel wat werk aan de winkel.”