Joep Ubachs vrijwilliger biljartclub D’r Bemd
21-09-2020

39 Joep Ubachs 1

Een jaar of vijftien geleden ging hij samen met zijn broer Wiel voor het eerst een middag, naar biljartclub D’r Bemd in de ouderensoos van het Socio. Nu is hij er bijna iedere doordeweekse middag te vinden en regelt hij daar, als vrijwilliger, van alles en nog wat. In onze rubriek vrijwilliger in Eygelshoven is deze week Joep Ubachs (88) aan het woord:

 

“Zo’n 88 jaar geleden werd ik hier in Eygelshoven, in de Kleine Stegel geboren. Zoals de meeste jongens in die tijd kwam ik in het mijnbedrijf terecht. Ik heb jarenlang als elektricien, ondergronds in de mijn Laura gewerkt. Via mijn broer Wiel kwam ik bij de biljartclub D’r Bemd terecht. Na verloop van tijd werd ik één van de twee vrijwilligers en vertegenwoordigers van de biljarters in de Kerngroep-Noord van Impuls en Meander Kerkrade.

Onze club telt 20 leden, waarvan één dame, die haar ‘mannetje’ wel staat. Wij spelen in twee spelsoorten, namelijk driebanden en libre. Dat doen we in een onderlinge competitie. Iedereen die meedoet, speelt op zijn eigen niveau. De spelers hebben een gemiddelde, dat twee keer per jaar wordt vastgesteld. Heb je een gemiddelde van 30 en je speelt tegen een tegenstander die een gemiddelde heeft van 50, dan kun je toch winnen. Je moet dan in maximaal 60 beurten je eigen gemiddelde aan caramboles halen. Lukt je dat, dan krijg je twaalf punten. De verliezer krijgt een percentage van zijn eigen gemiddelde aan punten. Is je gemiddelde 30 en haal je maar 15, dan krijg je 5 punten. Het klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar na twee middagen meedoen, is je het vlug duidelijk. Oh ja, ook nog even dit; een keer per jaar is er een kampioenswedstrijd, de winnaar libre speelt dan tegen de winnaar driebanden. De winnaar hiervan is dan de clubkampioen en krijgt een mooie beker”

We vragen Joep ook welke invloed de Coronacrisis heeft op ‘zijn’ biljartclub. 

Joep: “Vanaf dat de crisis uitbrak, hebben we maanden niet kunnen spelen. Gelukkig verveel ik me niet vlug, maar een half jaar niet biljarten, valt toch wel tegen. Het bestuur van de Kerngroep heeft heel wat aanpassingen gedaan. Op de eerste plaats moeten we ons uiteraard houden aan de anderhalve meter maatregel. Dat lukt prima en we letten daar ook allemaal goed op. Verder mogen we maar met tien man tegelijk aanwezig zijn. Jammer is wel dat we één middag minder de zaal mogen gebruiken. Vóór de Coronacrisis hadden we vier middagen om de competitie te spelen. Dat zijn er nu nog maar drie en dat betekent dat we nu per middag geen drie, maar vier wedstrijden achter elkaar moeten spelen. Daardoor blijft er nauwelijks tijd over voor liefhebbers, die buiten onze club om een balletje willen stoten en dat vind ik wel jammer. Vier wedstrijden is wat veel. Ik zit dan wel een paar uur geconcentreerd de standen bij te houden en dat is nauwkeurig werk. Verder mag er ook geen drankje meer genuttigd worden. Gezelligheid is natuurlijk ook een belangrijk element in onze club en daarom is het jammer dat we niet, na afloop van de wedstrijd met elkaar een drankje kunnen gebruiken. Maar het kan niet anders en dus hebben we daar begrip voor.”

Als de foto van Joep voor deze rubriek gemaakt moet worden, spreken we af in de ‘biljartzaal’ van de club. Rond 13.00 uur druppelen de leden, die zich deze middag gaan ‘bevechten’ binnen. Je merkt direct dat er een gezellige sfeer hangt en iedereen meehelpt om er weer een leuke, spannende en vooral gezellige middag van te maken. Het zit wel goed bij biljartvereniging D’r Bend en ondanks zijn respectabele leeftijd blijft Joep Ubachs nog wel een tijdje actief bij zijn ‘cluppie’.