Inloopavond monument d’r Vóttekletsjer
25-06-2018

1826 inloop 2De door het Bewonersplatform Kerkrade-Noord geïnitieerde inloopavond voor buurtcomité ‘Laurastraat Leefstraat’ en diens werkgroep ‘Rotonde’ stemde, ondanks de matige opkomst, tot tevredenheid. Voor de aanwezigen schepte de thematische aanpak in het Scoutinggebouw vooral veel duidelijkheid en last but not least het gewenste draagvlak binnen het Eygelshovense. Het Bewonersplatform creëerde voor genoemde werkgroep een nagenoeg perfect podium waar vanaf richting onthulling verder kan worden gegaan: D’r Vóttekletsjer op de rotonde hoek Laurastraat/Kommerveldlaan.

Gesteld mag worden dat de inloopavond positief is verlopen. Een inloopavond die zich kenmerkte door openheid en in gesprek zijn met bezoekers. Jammer dat de opkomst, van ook verenigingen, matig was te noemen. Verenigingen waren niet goed vertegenwoordigd.  Wethouder Tim Weijers was aanwezig en liet het volgende weten: “De commotie die was ontstaan na het ontvouwen van de eerste plannen in de sociale media,is nu verdwenen omdat er meer draagvlak is ontstaan door met elkaar in gesprek te gaan.”

Enkele quotes
Kunstenares Miriam Vleugels: “Divers publiek was aanwezig waarbij opmerkelijk was de verbazing dat het monument zo kleurrijk wordt., waardoor de eerst sceptische stemming omsloeg in positiviteit.
Ruth Kleijnen van de werkgroep ‘Rotonde’: “Goede inhoudelijke gesprekken gevoerd. Verrassend voor de bezoekers was dat het monument niet zomaar een beeld is maar een bundeling van de verschillende kenmerkende aspecten die Eygelshoven maken tot wat het is geweest en nog is.”
Pierre Jongen van de werkgroep ‘Rotonde’: “De historische foto’s zorgden voor herkenning en gesprek. Een mooie voedingsbodem om te laten zien hoe interessant de geschiedenis van Eygelshoven is. Er werd ook benoemd dat de rotonde in de directe omgeving ligt van de historische scheiding tussen de Hopel en Eygelshoven. Een gegeven waar in toekomst mogelijk ook aandacht voor zal zijn.
Roger Hoofs, voorzitter buurtcomité ‘Laurastraat Leefstraat’: “Verbazing bij de bezoekers dat het buurtcomité Laurastraat Leefstraat, waaruit de werkgroep Laurastraat en de werkgroep rotonde is gevormd, al zó lang bestaat en aan de weg timmert. Dit naar aanleiding van de tijdlijn buurtcomité,  die visueel weergegeven was. Een groeiproces vanaf 2002. Een compliment voor de werkgroep ‘Rotonde’ en het Bewonersplatform Kerkrade-Noord, is hier op zijn plaats.”
Wiel Langen van het Bewonersplatform: “Een positieve avond, een avond zonder ‘gedoe’. Mede dank zij de serie artikelen in de Anselbode en de gevoerde gesprekken. Over tot de orde van dag: Er is nog genoeg werk te doen tot aan de onthulling voor de werkgroep ‘Rotonde’, waarbij het Platform graag wil meehelpen.”