Terugblik Koningsdag en Dodenherdenking
12-06-2018

1813 logo Oranjecomite NieuwNa een paar mindere jaren werkte het weer gelukkig dit jaar weer mee. We kunnen wederom terugkijken op een mooie en goede viering van Koningsdag. In de ochtend hebben ongeveer honderd vijftig kinderen met Oranje ballonnen door de straten van Eygelshoven getrokken. De tocht eindigde in speeltuin De Molen, waar de ballonnen werden opgelaten. Mocht je een ballonnenkaartje terug gekregen hebben, dan kan deze worden ingeleverd bij Bas Cremers, Molenweg 22 Eygelshoven.

De uitslag zal over enkele weken bekend worden gemaakt. We zijn dit jaar niet hoeven uit te wijken naar het Socio-project, maar de Spelenmiddag voor de kinderen heeft kunnen plaatsvinden bij het Scoutinggebouw ”T kOmpas”. Tevens kon men ook in een gezellige sfeer genieten van een hapje en een drankje. Deze feestelijke dag werd traditioneel afgesloten met een lampionnenoptocht en een vuurwerkshow. Bij deze nodigen we u alvast uit voor de Koningsdag van volgend jaar op 27 april 2019.

We kijken dan ook terug op een zeer geslaagde dag. Het Oranjecomité Eygelshoven kan ieder jaar weer rekenen op de steun van een groot aantal verenigingen en instanties. Wij bedanken ons van harte voor deze steun bij de sponsoren: Gillissen kinderattracties en evenementenservice uit Eygelshoven, Chocolaterie Bruns, Accountants Limpens en Rohan vuurwerk uit Landgraaf.

Maar ook bij:

Z.E.H. pastoor M. Heemels, Jeugdkoor de Zanglijsters, Speeltuin De Molen, Harmonie St. Caecilia Eygelshoven, Laura Hopel Combinatie, Bistro Socio, verkeersregelaars, medewerkers Socio-project, de mensen van het wijkteam van de gemeente Kerkrade, maar in het bijzonder, een woord van dank aan Scouting Eygelshoven, die met een groot aantal mensen, de hele dag in de weer zijn en bij elke activiteit betrokken. Het was als vanouds geweldig!

De Dodenherdenking, voor het zesde keer in de nieuwe opzet, is zeer stijlvol verlopen.

Het thema van dit jaar is “Verzet”. De opkomst was goed al is het altijd te weinig om de boodschap “Vrijheid geef je door” uit te dragen. Ieder jaar vertelt iemand iets uit zijn of haar eigen ervaringen in het kader van herdenking en vrijheid. De spreker van dit jaar Wim Slangen, die inging op een onderzoek naar de vermissing van Donald Breeden, één van de vijf bemanningsleden die zijn omgekomen bij de crash van hun B-17 nabij Finkenrath in 1943.

En Abdullah Abdullah een Syrische tiener die ruim twee jaar geleden in zijn eentje Syrië is ontvlucht. Zijn ouders, twee zusjes en broertje wonen sinds eind vorig jaar in Nederland. Hij vertelde over zijn ervaringen met onvrijheid en liet zien dat blijvend werken aan vrijheid noodzakelijk is.

Het aanwezige publiek was onder de indruk. Ook de jeugd, met name Sterre Essers, hebben hun steentje bijgedragen. Harmonie St. Caecilia speelde enkele passende en sfeervolle muziekstukken met als slot “Als vrijheid een weg is”. Hartelijk dank aan Wim Slangen, Abdullah Abdullah, Sterre Essers en Harmonie St. Caecilia Eygelshoven.