De ruilwinkel. Ik draag het woord over aan…
15-10-2018

1842 Ruilwinkel LiaIn deze rubriek droeg Louise van Wamel, het woord over aan Lia Pluijmen, die vanaf maart van dit jaar, via de Anselbode, vrijwilligster werd bij de Ruilwinkel Eygelshoven. Na amper een half jaar mag deze optimistische dame wellicht ‘het lachebekje’ genoemd worden van de inmiddels 963 leden tellende Ruilwinkel in Eygelshoven. Het motto van deze positieve vrijwilligster is dan ook: ‘Aan pijn wen je, aan jeuk nooit.’ Aan het woord de zeventigjarige Lia Pluijmen.

Dat Lia, alleenstaande moeder met twee kinderen en drie kleinkinderen, een ‘klik’ heeft met Rimburg moge duidelijk zijn; ze woonde aan de Wormdalweg en later aan de Rimburgerweg, naast de Rimburgerhoeve. De kinderen zijn inmiddels ‘het huis uit’ (1998) en vervult nu de rol van oppasoma van haar kleinkinderen.

Het was voor Lia, in haar jonge jaren, al vroeg aanpakken in het huishouden van haar ouders en hulp bij de melkwinkel. Na verloop van tijd vervulde deze levenslustige vrouw, nog werkzaamheden bij bloemisterij Peschen in Kerkrade. Noodgedwongen moest zij deze job vaarwel zeggen door een vorm van ‘bloemeneczeem’, ze werd vervolgens voedingsassistent bij de Schuttershof om vervolgens als medewerkster catering naar de Hogeschool Zuyd te verkassen. Er kwam echter onverhoopt een einde aan haar carriere toen zij problemen kreeg met haar knie en een ´losgeschoten ruggenwervel´. Een fikse streep door het jarenlang lesgeven bij gymnastiekverenigingen Eendracht en Balans, dat was met haar blessures niet meer te doen. Ze nam zitting in de dorpsraad van ´haar´ Rimburg en vervult daar tot op de dag van heden de functie van penningmeester uit. Ook bij de vrouwenvereniging KAV in Rimburg is zij actief, dus achter de geraniums zitten was er niet bij. Dit weer gekoppeld aan de vele hobby’s die Lia heeft zoals wandelen en fotograferen en de beoefening van origami (Japanse vouwkunst), maakten het compleet. Maar zoals dat gaat kinderen en kleinkinderen worden groot en zo ontstond er nog wat ruimte voor vrijwilligster bij de Ruilwinkel Eygelshoven, zo geschiedde..

Vrijwilligerswerk

Lia is na een half jaar al helemaal verknocht aan haar vrijwilligerswerk op maandag en dinsdag. Lia: “Noem mij maar het Manusje van Alles, omringd door leuke collega’s, geweldige ‘floormanagers’ binnen het geweldige systeem wat de Ruilwinkel hanteert. Ik voel me als een vis in het water en pas mijn secuurheid zoveel mogelijk toe bij de inname van goederen, die ik kritisch nakijk. Het klinkt misschien saai, zoals alle vorige keren in de rubriek, maar ik kan iedereen die tijd en ruimte heeft om in te stappen in de Ruilwinkel van Eygelshoven’. Dat vertelt ze terwijl ze voor schrijver deze een fraaie, bewegende vogel vouwt, volgens de de leer van de origami: Wat een goedlachs en tevreden mens!