Historische reeks over Eygelshoven
16-11-2020

47 Roel en MitchKlik op foto om filmpje te bekijken. Roel en Mitch ‘schrijven’ historieRoel Hermans en Mitch Wind, twee Egelzer jongens met eenzelfde passie: de geschiedenis van hun geboortedorp. Twee jaar geleden doken zij in de historie van hún Eygelshoven. Hoewel beiden er niet meer wonen, blijft de band met hun geboortedorp bestaan. En bovenal ook de fascinatie. Zij besloten daarom om een reeks documentaires te maken die de historie van Eygelshoven vertellen en en in beeld brengen.

In februari 2019 maakten zij het eerste deel in deze serie. Die begint uiteraard met de eerste vermelding van Eygelshoven in de Annales Rodenses, intussen bijna 900 jaar geleden.
Die eerste vermelding betreft de molen “boven Eygels-
hoven, aan de Anstel” en daarmee wordt waarschijnlijk bedoeld de Anstelermolen, die tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw beeldbepalend was voor het Molenveld.

Roel en Mitch delen hun korte documentaire op de Facebookgroep Eygelshoven. Binnen de kortste tijd reageren tientallen mensen enthousiast als ook kritisch hierop. De grote belangstelling voor het item inspireerde Roel en Mitch in ieder geval om met frisse gedrevenheid verder te gaan met hun documentaire-reeks.
Deze zal niet alleen een verkenning worden door het verre verleden van Eygelshoven; beide heren zullen ook in het recente verleden duiken. Denk hierbij aan het bijzondere mijnverleden, het rijk bloeiend verenigingsleven in Eygelshoven, de horeca en de middenstand in ons dorp.

Roel en Mitch werken dus hard aan volgende delen; er liggen uitgewerkte plannen klaar die nog gefilmd en verteld moeten worden.
Daarvoor zullen zij ook met regelmaat een beroep doen op het collectief geheugen van de Egelzer lüj. Want waardevolle informatie in de vorm van herinneringen ligt immers verscholen in ons allemaal.

Zoals gezegd is het filmpje te bekijken op de Facebookgroep Eygelshoven. Maar het is ook te bekijken op de website van de Anselbode: 136.144.217.113/~anselbode.