Jongerenadviesraad Kerkrade officieel van start!
09-11-2020

Installatie JongerenadviesraadVanaf deze week heeft Kerkrade een jongerenadviesraad. Met het oprichten van de jongerenadviesraad wil de gemeente Kerkrade jongerenparticipatie in de gemeente stimuleren. Het idee tot het oprichten van een Jongerenadviesraad is ontstaan uit het traject Speaking Minds, een samenwerkingsverband tussen Save the Children, Defence for Children en Stimulansz. Speaking Minds was steeds gericht op het koppelen van jongeren aan gemeenten met als doel jongeren mee te laten denken over armoede en schulden.

De jongeren die zitting hebben in deze raad zijn tussen de 12 en 26 jaar oud. Wethouder Wiermans ( Sociale zaken) : “De jongerenadviesraad zal binnen onze gemeente niet enkel advies gaan uitbrengen op het gebied van armoedebeleid, maar over een breed scala aan vraagstukken en nieuwe ontwikkelingen die er spelen binnen de gemeente. “

“Wij hechten bijzonder veel waarde aan een jeugdig perspectief om onze dienstverlening zo goed mogelijk te laten zijn en daar waar mogelijk te verbeteren. Met het oprichten van de Jongerenadviesraad streven we ernaar de drempel tussen jongeren en het gemeentebestuur te verlagen,” aldus wethouder Jo Schlangen
(Jeugd en onderwijs).

Jongeren krijgen dus een officiële stem richting het gemeentebestuur. We doen dit onder het motto: ‘door jongeren, met jongeren, voor jongeren’.
De gemeente trekt hier in gezamenlijkheid op met het Vista College, VMBO Holz en het welzijnswerk (Jeugd-en jongerenwerk) van Impuls. Juist door de brede samenwerking kan de gemeente een brede groep jongeren bereiken die via de Jongerenadviesraad Kerkrade actief kunnen meepraten in de vorming van beleid. Om deze samenwerking te formaliseren zal er op een later tijdstip nog een convenant ondertekend worden dat deze samenwerking bekrachtigd.

De installatie van de Jongerenadviesraad had natuurlijk een feestelijke aangelegenheid moeten zijn. Echter, de nog altijd strenge coronamaatregelen staan ons dit niet toe. Om deze reden is er voor gekozen de installatie digitaal te laten plaatsvinden.

Om u een indruk te geven van de rol die de jongeren-
adviesraad gaat invullen binnen de gemeente hebben we betrokken partijen zelf aan het woord gelaten in een filmpje. Ook is in een kort filmpje de Jongerenadviesraad Kerkrade officieel geïnstalleerd door wethouder Huub Wiermans en wethouder Jo Schlangen.
Beide filmpjes kunt u bekijken via onze website www.kerkrade.nl -> Wonen en Leven ->Actueel -> Nieuws.

Heeft u vragen of kent u jongeren die zelf graag in de Jongerenadviesraad Kerkrade zouden willen plaatsnemen? Neem dan contact op met Frank Ramakers of Joep Heuts via 14045.