Hiphoptalent Benthe naar WK in Portugal
18-07-2022

29 Benthe Duister‘Zes dagen training per week vindt ze niet erg’

Als je op twaalfjarige leeftijd al zes dagen in de week je grote hobby beoefent, dan ligt er op dat vlak vast een grote toekomst voor je. Benthe Duister begon vijf jaar geleden met hiphopdansen en als corona het toelaat neemt ze in oktober deel aan het wereldkampioenschap in deze discipline in Portugal. Plaats van handeling is waarschijnlijk Lissabon, maar dat hoort ze nog.

De scholiere van de Veldhofschool nam dit jaar al deel aan het Europees kampioenschap in Gent, waar ze met haar team tweede werd. Verder werd ze ook Nederlands kampioen in Den Bosch. Ze komt dus wel die Benthe. Maar ze gaat dan ook voor haar hobby.

Bij Dance Centre Benito Deane in Treebeek startte ze vijf jaar geleden, toen ze uit nieuwsgierigheid meeging met een vriendinnetje. Ze vond het zo leuk dat ze zich spontaan als lid aanmeldde. Na een auditie begon ze met een á twee uur training per week, maar inmiddels is dat uitgegroeid tot een hobby van wel vijftien uur per week. Het vraagt met zes trainingsdagen en tijdens wedstrijden zelfs zeven dagen veel van haar vrije tijd, maar dat vindt Benthe niet erg. Ook al moet ze er feestjes met vriendinnetjes voor laten schieten. Ze zou afgelopen jaar al mee zijn gegaan naar het WK in Frankrijk maar toen wierp corona roet in het eten en kon ze niet mee. Maar komende oktober wil ze er absoluut bij zijn.

Veel stijlen
Het dansen, hiphop, vindt in groepsverband plaats op muziek. “Er zijn veel verschillende stijlen binnen het hiphopdansen,” leert Benthe me. “Je hebt bijvoorbeeld D&D Lions, D&D Squad, Breakdance, Afro, allemaal stijlen waarin je kunt dansen.” Dan doet ze ook nog triodans en duodans, vult haar moeder aan. Er is een zogenoemde mega crew, genaamd The Pack, waarin ze met 25 meisjes danst. Daarnaast danst ze nog in een kleinere crew, de small crew, die uit tien meisjes en één jongen bestaat. Deze heet Wanted en dit is haar grote trots, want daar danst zal al vanaf het begin in en heeft ze al een aantal wedstrijden mee gewonnen.

Benthe is dus goed bezig en hoopt later zelfs haar beroep te kunnen maken van het hiphopdansen, waarin ze zich steeds verder wil bekwamen. Al is het in het zuiden van Nederland wat moeilijker om op dit vlak echt aan de bak te komen.

Worldfestival Parade
Natuurlijk is het voor een dansvereniging uit Treebeek vanzelfsprekend om deel te nemen aan de Worldfestival Parade in thuishaven Brunssum en Dance Centre Benito Deane was dan ook goed vertegenwoordigd tijdens de grote optocht. Want het zijn niet alleen wedstrijden waar de meisjes aan deelnemen. Bijvoorbeeld ook voor het grote personeelsfeest van Zuyderland waren ze uitgenodigd om hun danskunsten te tonen. En Benito nam ook al eens deel aan Holland’s Got Talent.

Dansen met trucjes
Benthe zal dus met de andere meisjes haar danskunsten laten zien tijdens het aankomende WK in Portugal, waar ze drie dagen lang, van ’s morgens tot ’s avonds, in de weer zal zijn. Dansen met trucjes wordt dat, want bij hiphop komt heel wat kijken. Niet ongevaarlijk ook, want pasgeleden brak Benthe haar pols tijdens een van die trucjes. Ze is net weer van het gips af. Ze mag de trucjes daardoor pas half augustus hervatten. En dan wordt er flink geoefend om in Portugal goed voor de dag te komen. Want een klassering bij de eerste drie, daar gaan ze voor. Succes Benthe, zet hem op!