De Pluktuin van’Egelze’
25-07-2022

30 Tuin Wonen Limburg 01 1Het is inmiddels alweer een kleine elf jaar geleden dat de eerste bewoners van het appartementencomplex, rondom zorginstelling De Laethof in hun nieuwe woning trokken. Tussen het complex en de oude Laethof, het voormalige gemeentehuis van Eygelshoven, lag toen nog een groot stuk grasland. Nu ligt daar een prachtige pluktuin en uw redacteur ging op zoek naar het verhaal achter deze tuin. De Anselbode ging in gesprek met Marcel Bull, Huub Paffen en Hans Jussen, alle drie vrijwilliger in de pluktuin.

Marcel Brull: “Mijn vrouw en ik waren een van de eerste bewoners in dit nieuwe complex. Naast het complex lag een groot stuk grasland, waar ze nog iets mee moesten. We woonden hier amper toen Wonen Limburg mij vroeg of ik geen idee had wat we met dat grasland konden. Er kwamen heel wat ideeën naar voren, zelfs een moestuin met een heuse kippenstal, maar daar liepen we toch tegen een aantal praktische problemen aan. Ik ging vroeger vaker op vakantie naar Laren in Noord-Holland, om te fietsen. Op een dag kwamen we door een klein dorpje, Eemnes, en daar zag ik een pluktuin en ik wist meteen al dat dit was wat we zochten. Ik besprak mijn idee met John Kuiper van Wonen Limburg en die had er wel oren naar, want het paste precies in het leefbaarheidsproject. Verder leverde de gemeente Kerkrade, provincie Limburg en IBA nog een bijdrage aan de pluktuin.

Peter Hoogendijk, tuinarchitect en een neef van mij, heeft aan de hand van onze ideeën gratis een ontwerp gemaakt. Dat had nog heel wat voeten in aarde, want er moest vijftig centimeter grond afgegraven en weer met goede tuingrond opgevuld worden. Ook deze kosten nam Wonen Limburg voor haar rekening. Het heeft zich allemaal wel geloond, want nu hebben we hier iedere zomer een prachtige pluktuin.”

Hans Jussen: “Marcel vroeg Huub en mij of we hem niet wilden helpen met het onderhoud. Eerst even op proef, maar inmiddels zijn het al drie ochtenden in de week. Het water geven aan de planten vergt nogal wat werk. Vanwege technische redenen konden we geen waterleiding door de tuin aanleggen en dus doen we dit bij zonnig weer nog steeds met de jerrycan. Maar daarbij krijgen we dan wel af en toe een handje hulp. Het is mooi om te zien hoeveel bewoners van het complex van de tuin genieten. Het verbindt natuurlijk ook, want de bewoners van de zorginstelling komen onder begeleiding hiernaartoe om te genieten van de tuin en hun sociale contacten te onderhouden. Mooi toch?”

Frans Bertram: “Wonen Limburg werkt graag mee aan dit soort burgerinitiatieven. Ons team leefbaarheid doet deze initiatieven/projecten ondersteunen. Nu hebben we bijvoorbeeld weer een zonnedoek vervangen en dat doen wij graag. Leefbaarheid staat bij Wonen Limburg hoog in het vaandel. Dus wij faciliteren de vrijwilligers bij het onderhoud van deze schitterende ‘Pluktuin’.

De pluktuin is weer een voorbeeld van de vele mooie burgerinitiatieven in Eygelshoven. Heeft u een idee om de leefbaarheid van de bewoners in de wijk te verhogen, neem dan contact op met de gemeente of uw woningbouworganisatie. Misschien steunen zij uw plan. Natuurlijk komt de Anselbode dan ook bij u even een kijkje nemen.