Harmonie viert jubileum om nooit te vergeten
29-05-2017

Harmonie Sint Caecilia viert jubileum om nooit te vergeten

1722 Harmonie kidsRuim zevenduizend blauwe en witte ballonnen als plafondversiering, kinderen die dolenthousiast aan hun ouders en familieleden laten horen wat ze op muzikaal gebied hebben geleerd, een zaal vol feestvierders in Dirndl en Lederhosen, en een puik concert van de eigen harmonie om trots op te zijn. In het Socio Project in Eygelshoven heeft Harmonie Sint Caecilia van 18 tot en met 21 mei op een onvergetelijke manier het 125-jarig bestaansfeest van het muziekgezelschap gemarkeerd. Meer dan duizend bezoekers vierden op een of andere manier het jubileum mee.

De vierdaagse feestmarathon begon op donderdagavond toen de harmonie schoolklassen van beide basisscholen, klarinetleerlingen en peuters begeleidde op de Kids in Music-avond. Voor velen was het de eerste keer – en hopelijk niet de laatste – samen met de harmonie of onder leiding van Lonneke Brouns (op gitaar) op het podium in de spotlights te staan. Aan het einde van de avond mochten de kinderen zich op het podium een weg zoeken naar een van hun favoriete instrumenten om (te proberen) dat te bespelen.

Daags daarna was het Socio Project al weer omgetoverd in een Beierse feestzaal waar aan houten tafels en houten banken het Wiesenfest gevierd werd. Het publiek verscheen massaal in klederdracht: Dirndls en Lederhosen. De zaal vierde feest tot in de late uren dankzij de opzwepende muziek van de feestbands, de halve liters bier en de entourage die gekenmerkt werd door de zevenduizend ballonnen als plafondversiering.

Het feestcomité (Ger Beckers, Bernard Brouns, Jolanda Bruns, Jos van den Camp, Cor Chudy, Joep Jacobs, Jill Jans-Rat, Claudio di Leonardo, John Roland, John Roumans) stelde zich echter van begin af aan als doel zo veel mogelijk verschillende doelgroepen te bedienen. En dus vond daags na het Wiesenfest een serieuze muziekavond plaats met weliswaar populaire muziek, gebracht door de eigen jarige harmonie en de groep Solid. De avond werd bijgewoond ook door een afvaardiging van de Musikverein Edelweiss uit Pfaffenrot, de muziekvereniging waarmee de Eygelshovense harmonie sinds de jaren vijftig warme banden onderhoudt.

Zondag luisterde Harmonie Sint Caecilia op het priesterkoor in de grote Sint Janskerk de feestmis op. Pastoor Heemels bleek in de archieven te zijn gedoken en kon de nodige verrassende anekdotes uit de rijke geschiedenis van de harmonie opdiepen. Na afloop trokken de harmonie en de nodige fans voor een korte rondtocht door het dorp waarna het jubileum in het Socio Project met een gezellig ontbijt, frühshoppen, een springkussen en andere kinderactiviteiten na intensieve dagen ten einde kwam. Tientallen kleine kinderen die toen nog in de zaal aanwezig waren, mochten de duizenden ballonnen tenslotte kapot prikken. Waarna het feest pas echt ten einde was.

Het bestuur van de harmonie dankt het feestcomité en de vele andere vrijwilligers die hebben bijgedragen aan een onvergetelijk jubileum.

De harmonie hield bewust geen receptie om verenigingen nergens toe te verplichten. Desondanks hebben zich diverse verenigingen en particulieren gemeld die de jubilerende vereniging alsnog willen verrassen met een geldelijke geste. De harmonie stelt dat zeer op prijs, zeker omdat giften gespendeerd zullen worden aan zaalaankleding en akoestische maatregelen om het Socio Project voor de toekomst nog geschikter te maken voor concerten. Giften kunnen gestort worden op bankrekenkingnummer NL89 RABO 0314684689 tnv Harmonie Sint Caecilia 125 jaar