Festival des Arts 20 jaar (zondag 2 juli)
29-05-2017

1722 festival des artsAls grapje aan de bar in Gemeenschapshuis D’r Eck geboren, door de vraag, kunnen we hier in Rimburg niet iets met kunst organiseren? Voor je het weet ben je 20 jaar verder, hebben honderden kunstenaars en duizenden bezoekers inmiddels het mooie Rimburg weten te vinden. Dit vierde lustrum wilt de organisatie niet onopgemerkt voorbij laten gaan, vandaar dat zij er dit jaar een bijzonder spectaculair jaar van maken!

De organisatie is inmiddels druk bezig met het Kunstfestival dat dir jaar op plaats vindt op zondag 2 juli. De inschrijvingen lopen hard, de muziek en het entertainment zijn inmiddels geregeld. Veel aandacht en tijd vergen de twee prachtige projecten, die speciaal ter ere van het jubileum plaatsvinden. De organisatie heeft aan kunstenares Miriam Vleugels de opdracht gegeven om voor de inwoners en verenigingen van Rimburg een ‘social sofa’ te ontwerpen en te vervaardigen.

Na diverse vergaderingen en een ‘inputavond’ van de bewoners is Miriam nu aan de slag om van alle ideeën een geheel te creëren, met als uitgangspunt ‘Rimburg in Verbinding’. Dit thema is uiteraard kenmerkend voor de gemeenschap Rimburg, en zo ook voor het Kunstfestival….zonder de medewerking van de inwoners en verenigingen kan dit evenement gewoonweg niet plaatsvinden. ‘Simpele zaken’ zoals je auto van het parcours afzetten en de vlag uithangen, wordt massaal gedaan….daar kan hier geen Koningsdag tegenop en vandaar dat deze social sofa ook echt voor en door het dorp gedragen wordt.

Verder is de organisatie van het festival op zoek gegaan naar een ludieke financiële sponsoractie, waarbij zowel bij de verenigen als het bedrijfsleven kunnen sponsoren door een kleur in het kunstwerk te adopteren. Het kunstproject is dus een coproductie van de Rimburgers en Miriam Vleugels (www.miriamvleugels.nl).

De organisatie is ook zeer benieuwd naar het resultaat tijdens de presentatie op 1 juli maar zeker is wel dat Rimburg hiermee ‘kleur bekent’!

Of dat al allemaal nog niet spectaculair genoeg is, vindt er vanaf de dinsdag 27 Juni nog een groot project plaats in Rimburg dat eveneens in het teken van ‘Verbinding’ staat. Dir wordt samen georganiseerd met de Belangenvereniging Rimburg.

Dit project dat tot nu toe alleen in grote steden georganiseerd is gaat voor het eerst plaats vinden in een kleine kern, en waar kan dat beter dan in de ‘Parel’ van Landgraaf. Dit project is een tijdelijk kunstobject en biedt de mogelijkheid om mensen bij elkaar te brengen en behelst een bijzondere methodiek om belangrijke thema’s door verschillende mensen in verschillende samenstellingen te laten bediscussiëren.

De ontwerpers Gert-Jan Stam en Breg Horemans van TAAT (www.taat-projects.com) willen met een combinatie van theater en architectuur het gesprek over actuele vraagstukken op een speelse en directe manier in de samenleving plaatsen.Deze dinsdag zal er samen gebouwd worden aan een architectonisch bouwwerk, dat uiteindelijk een paviljoen dient te worden, als basis voor de Speel & Deel activiteiten die er de daarop komende dagen tot en met het Festival georganiseerd gaan worden.

Het bijgeleverde ‘theaterscript’ zal meerdere dagen door diverse mensen of groepen gespeeld gaan worden, in een interactieve toneelvorm, door inwoners van Rimburg, zo ook als afgevaardigden uit diverse gemeentebesturen, ondernemers etc.. Daarnaast is het paviljoen ook een open podium voor andere activiteiten, te denken aan dans, muziek, dineren in het paviljoen, letterlijk Air B(rokkelze)NB, uniek overnachten met ontbijt etc. Een definitief programma zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden.

Het tijdelijke kunstwerk is een kans om een verbinding te leggen tussen hoogwaardige cultuur en een breed Limburgs dan wel Landgraafs publiek door een laagdrempelig podium te bieden waarop een rijke schakering van kunst en cultuuruitingen de interactie tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen bevordert.

Al met al; het wordt een zeer bijzonder jaar gaat worden, en noteer de datum alvast in uw agenda. Voor eventuele vragen, omtrent het festival qua info, deelname of sponsoring kijk dan op ww.festivaldesarts.nl of op Facebook Festivaldesartsrimburg