Familie Veltmeijer tien weken in vakantiehuisje
17-11-2021

46 stegel4Een van families die op 29 juni vrijwel al haar huisraad verloren zag gaan, is de familie Veltmeijer. Hun laaggelegen woning aan de Kleine Stegel 26 werd die dag compleet onder water gezet door de woeste stroom water en modder die zich een weg naar binnen baande.

Het gezin van Maylin en Ronald telt twee kinderen, Rayen en Isa, van wie de oudste, Rayen, door zijn autisme 24 per dag zorg nodig heeft. Vandaar ook dat het gezin veel aan huis gebonden is, waar Rayen het comfort en de geborgenheid krijgt die hij nodig heeft. Je kunt je voorstellen wat het naast zijn ouders en zijn zusje met hem doet als hij opeens die veilige omgeving noodgedwongen moet verlaten doordat er een halve meter water in de woonkamer staat. Twee dagen later verhuisde de familie naar een vakantiehuisje van Landal Greenparks in Vaals waar ze vervolgens tien weken zou bivakkeren. Met alle extra complicaties voor de gemoedsrust van Rayen van dien.

Stoelen op tafel
“Toen het water door de achterdeur naar binnen kwam, hebben we alle spullen zo snel mogelijk hoger gezet. De stoelen op de tafel bijvoorbeeld. We liggen al een stukje hoger dan de rest van de straat, maar de overlast was toch enorm. De bewoners hebben zelf de putten opengetrokken, waardoor het water vrij snel weg kon. We kregen van heel veel mensen hulp, die ons en ook anderen kwamen helpen,” zegt Maylin.

Hart onder de riem
De burgemeester kwam diezelfde avond nog langs om hen een hart onder de riem te steken, maar van de gemeente zelf hebben ze verder niets vernomen en dat vinden ze een slechte zaak. Jaren geleden al hebben ze hun eigen riolering moeten vervangen die stuk was en ook toen water naar binnen kwam. Ook toen weinig of geen hulp van de gemeente gehad die de hoofdriolering in de straat al eerder had moeten aanpakken. Te weinig budget voor groot onderhoud, denkt Ronald.

Fantastisch geholpen
Van de verzekeraar Centraal Beheer kregen ze het advies om zelf niks op te ruimen zodat er goed kon worden bepaald welke schade geleden is en hoe die vergoed gaat worden. Het herstel zelf werd vervolgens gedaan door BELFOR, een professioneel schadeherstelbedrijf. “Wij konden zelf ook niet veel doen omdat we de zorg voor Rayen hebben”, zegt Maylin. “Rayen konden we natuurlijk niet even bij anderen laten logeren. Hij was al helemaal uit zijn doen doordat hij uit zijn vertrouwde omgeving naar het vakantiehuisje moest. En naast onze kinderen is er de zorg de dieren in onze grote tuin. Je wilt ook niet steeds een beroep doen op andere mensen, maar iedereen heeft ons fantastisch geholpen. Want we konden zelf al die tijd niet zo vaak op en neer vanuit Vaals.”

Kerst weer thuis
Het enige meubilair dat gespaard is gebleven zijn de eetkamerstoelen die ze snel op de tafel hadden gezet. Een jaar eerder was een nieuwe vloer in de kamer gelegd, dus ook die moest worden vernieuwd. En ook alle apparaten en opslag van het voer voor de dieren in de garage konden ze weggooien, evenals de bouwmaterialen die er al lagen voor de geplande verbouwing van de keuken. Gelukkig dekt de verzekering vrijwel alle schade. Het ingeschakelde bouwbedrijf zorgde ervoor dat de woning als een van de eerste weer bewoonbaar werd gemaakt. Het is er wel nog vochtig, vooral ook in de kelder. Dankzij Beter Wonen was er gelukkig eerder bouwmateriaal – dat inmiddels ook hard in kosten is gestegen – beschikbaar. Hoe blij waren ze toen ze na tien weken weer naar huis konden. Anders was het zeker pas december geworden. Kerst kan dus weer thuis worden gevierd. De kerstboom is al opgetuigd.