Egelze onder water
17-11-2021

46 stegel1Eygelshoven was door de jaren heen al wat gewend op het gebied van regenval en ondergelopen kelders. De bewoners van het laaggelegen centrum hielden het in voorgaande decennia tijdens hoosbuien vaker zelden droog. Maar wat zich op dinsdag 29 juni afspeelde in ons mooie kerkdorpje tart elke beschrijving.

 

De vloedgolf zich die middag, door pastoor Heemels zo treffend gefilmd, een weg door Egelze baande, veroorzaakt door een apocalyptische bui die zich nauwelijks verplaatste, zorgde ervoor dat de Kleine en de Grote Stegel en de omliggende straten deels compleet onderliepen.

Een halve meter hoog stond het water in veel huiskamers. Nooit eerder haalde Egelze op die manier het landelijk nieuws. En terwijl de meest getroffen bewoners nog maar net van de schrik bekomen waren, kwam daar twee weken later, op 13 en 14 juli, nog een tweede golf hemelwater overheen. Zo viel er in Eygelshoven in die paar dagen net zoveel regen als normaal in een heel jaar.

De meeste bewoners hebben hun huizen inmiddels na vijf maanden weer enigszins op orde. Maar er zijn er ook die nog steeds worstelen met de naweeën van de grootste natuurramp in Eygelshoven sinds mensenheugenis. Nog lang niet iedereen is klaar met de gevolgen van het noodweer en houdt sindsdien de weersvoorspellingen goed in de gaten. Want dit wil je niet nog eens meemaken. In deze Anselbode het eerste van een reeks verhalen over enkele van de mensen die zo zwaar werden getroffen door het noodweer.