Eeuwenoude klok teruggegeven 
11-11-2019

I1946 Ehrensteinn de Anstelvallei bij Kerkrade ligt het monumentale boerderijcomplex met villa, Nieuw Ehrenstein. Het eeuwenoude complex was volledig onderkomen en deels al ingestort. Op 2 november 2019 werd het eerste gerestaureerde deel van het enorme complex officieel geopend. Dit gedeelte is nu na een restauratie van twee jaar getransformeerd in een fraaie brasserie waar het publiek gastvrij onthaald wordt. Aan het einde van de opening was er een unieke moment omdat de familie Nicolaije uit Heerlen de historische luidklok uit 1807 terugbracht. Na vele omzwervingen in de streek was deze klok terechtgekomen bij de familie en ze schonken hem nu graag aan Het Limburgs Landschap. De klok is op Nieuw Ehrenstein te zien. 

Restauratieplan

De gemeente Kerkrade zocht een paar jaar geleden een oplossing voor het complex. De gemeente benaderde Stichting het Limburgs Landschap en met hulp van de provincie Limburg werd een restauratieplan gemaakt. Zowel de gemeente als de provincie hebben een grote financiële bijdrage geleverd. “Limburg is een provincie met een kenmerkende identiteit. Die wordt mede bepaald door verhalen en vooral ook door de monumenten die ons omringen. Het is belangrijk om die monumenten door te geven aan de komende generaties. Daarom steunt de provincie de restauratie van Hoeve Nieuw Ehrenstein van harte”, aldus Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

Wilfred Alblas, directeur van Stichting Limburgs Landschap, voegt toe: “we zijn heel trots op wat de vakmensen hier tot nu hier hebben kunnen laten zien. De hoeve krijgt stukje bij beetje haar grandeur terug. Met behoud van oude bouwsporen en een aangepaste herinrichting is de geschiedenis van het complex voor iedereen af te lezen aan het gebouw”.

+ foto

Onderschrift foto: Van links naar rechts: Richard en Kimberley Wentink, uitbaters Brasserie Nieuw-Ehrenstein, Tim Weijers, wethouder gem. Kerkrade, Wendy Raab, voorzitter Het Limburgs Landschap, mevrouw Koonen-Nicolaije, schenker van de klok, gedeputeerde Hubert Mackus, Wilfred Alblas, directeur-rentmeester Het Limburgs Landschap.