10 jaar geleden, bakker Thuis
11-11-2019

1946 ThuisBakkerij Wido thuis is onlangs in de prijzen gevallen bij een Limburgse keuring in het Midden-Limburgse Maasbracht. Zowel met de Patricia appelvlaai als met de puddingkruimelvlaai wist de bakkerij een top tien notering af te dingen binnen een deelnemersveld van maar liefst 160 bakkers. Brigit en Wido Thuis weten hun bescheidenheid aan de kant te zetten middels een trotse glimlach. Daar is dan ook alle reden voor, een topprestatie voor het kleine bakkerswinkeltje aan de rand van Eygelshoven.

De 12-jarige dochter Judith staat er ook bij als de prestaties van bakkerij Thuis door de Anselbode nader onder de loep worden genomen, met ook al die trotse glimlach, nu tot aan haar oren. Immers, deze Judith helpt haar ouders zoveel mogelijk mee in de zaak als invulling van haar vrije tijd. Deze genen zijn waarschijnlijk van Wiel naar Wido en nu naar Judtith geërfd. De 14-jarige Maarten, zoon van Brigit en Wido, kijkt het hele tafereel van afstand aan en wisselt zijn aandacht van bakkerij naar zijn ingenieus knustelwerk. Hier zijn genoemde genen niet aanwezig. Maarten is met hele andere dingen bezig, doch geeft te kennen dat ook hij blij is met de prestaties van zijn pa en ma. Sjir en Wiel Thuis In gesprek laat Wido weten: “Opa Sjir Thuis startte in 1926 in de Strijthagermolen met het bakkersvak en zette zijn bakkerij in 1936 voort in Haanrade, het huidige adres. Mijn vader, Wiel Thuis, heeft vervolgens de bakkerij overgenomen en heeft zich alleen maar bezig gehouden met het bakken van brood, ‘zijn’ sterrenbrood, bekend in de wijde omgeving en dagelijks thuisbezorgd.

Vanaf het moment dat ik met Brigit de bakkerij heb betreden, zijn we in 1990 gestart met het vervaardigen van vlaai en gebak. Pap heeft zich alleen maar met brood bakken bezig gehouden. Op deze manier is onze bakkerij compleet geworden en hebbenwe samen naam en faam van brood en vlaai gekregen.” Ondertussen staat Judith apetrots met de twee oorkondes van de on-derscheiden vlaaien te wachten om op de foto te gaan. Wido vervolgt snel: “Ik heb een gedeelte van de route van pap overgenomen bij zijn overlijden en voer dit tot op de dag van vandaag uit, uiteraard met ‘zijn’ sterrenbrood, tòch het fundament en succes van de huidige bakkerij Thuis.”

Brigit, 

De trotse moeder van Maarten en Judith, weet van aanpakken. Naast het beheren van de winkel met hulp van Nicolle, zorgt zij voor het huishouden alwaar passen en meten is geboden. Immers, de werktijden van haar man en bakker, beginnen in de hele vroege ochtend hetgeen betekent dat uurtjes ‘samen’ klein zijn. Ze vervult dit met verve en prijst zich gelukkig met de hulp van Judith. Brigit: “Alles went, ook het arbeidspatroon wat een bakkerij met zich meebrengt. Hard werken gekoppeld aan een harmonieus gezinsleven en een goed lopende bakkerij, vergoeden veel.” De winnende vlaaien De Patricia appelvlaai en de puddingkruimelvlaai, vielen dus in de prijzen wat niet wegneemt dat alle andere bakproducten van bakkerij Thuis ook al van uitzonderlijke kwaliteit en versheid zijn. Wido: “Natuurlijk ben ik trots op onze producten, maar dat geldt voor alle producten en natuurlijk ben je extra trots als je onderscheiden wordt. Ik laat mijn klanten dan ook meeprofiteren van de twee winnende vlaaien, door ze extra voordelig aan te bieden. Ik heb simpelweg dan ook geen bestaansrecht meer als ik me niet gelukkig kon prijzen met die vele vaste en trouwe klanten.” Brigit knikt instemmend toe en geeft aan dat nu de foto gemaakt moet worden in de winkel, tot groot genoegen van de vlijtige Judith. Brigit: “We moeten weer aande bak, Wido gaat slapen en op voor de volgende ronde cq dag.”