Bomvolle kerk geniet van ‘Oorlog en Bevrijding’
04-04-2023

Zelden zal de Johannes de Doperkerk in Eygelshoven op een zondagmiddag zo vol hebben gezeten. Alle zitplaatsen waren tot de laatste kerkbank bezet en tientallen bezoekers moesten zelfs genoegen nemen met een staanplaats om Het Verhaal van Oorlog en Bevrijding te kunnen bekijken en beluisteren. Naar schatting meer dan 450 mensen hebben de middag bezocht, onder hen ook de nodige oud-Eygelshovenaren die speciaal voor deze gelegenheid naar hun geboortegrond waren teruggekeerd.

Verteller Leon Janssen loodste het publiek aan de hand van dagboekaantekening van kapelaan Pierre Keybets (1907-1981) door de oorlogsjaren die ook in Eygelshoven diepe sporen hebben nagelaten. Ter ondersteuning van het verhaal werden op een scherm historische foto’s en videofragmenten getoond.

Harmonie Sint Caecilia wist het publiek te ontroeren met een uitvoering van het themanummer uit de film Schindlers List, terwijl de verteller het publiek even daarvoor had meegenomen in het leven van de Eygelshovense familie Levi die in de oorlog is weggevoerd en vermoord. In een actuele videoboodschap vertelde een jeugdvriend van Dagobert Levi hoe hij die dagen destijds heeft beleefd en dat Dagobert tot op de dag van vandaag niet uit zijn gedachten is.

Maar ook de mobilisatie, de inval van de Duitsers (via Nievelstein), de afzetting van burgemeester Boijens en de bombardementen op de Torenstraat en de Marktstraat (nu Terbruggen) kwamen aan de orde. Toen het over de inrichting van restcenters voor geallieerde soldaten ging, zong Monique Pluijmen-Dupuis het liedje Lili Marleen, daarin bijgestaan door accordeonist Roger Vroomen. De Zanglijsters beeldden daarna de Bevrijding uit.

Na de pauze wist harmonie Sint Caecilia opnieuw een gevoelige snaar te raken, deze keer met vrolijke en swingende Glenn Miller- en andere muziek die deed denken aan de Bevrijding. Het plaatje werd compleet door een verrassend optreden van dansparen van Dansschool Dance 2 Move uit Kerkrade. Het publiek reageerde zeer enthousiast en vroeg zelfs vanuit de kerkbanken om een zugabe, die de harmonie ook gaf.

Al een uur voor aanvang konden bezoekers op het voorplein van de kerk historische legervoertuigen van HMCC Old Hickory bezichtigen. Ook die activiteit trok vele bekijks, ook van jongeren en jonge gezinnen met kinderen. Het Verhaal van Oorlog en Vrede was een initiatief van het comité 100 jaar Grote Kerk, waarbij Marian Jansen een belangrijke voortrekkersrol vervulde.

Nieuwe, jonge deelnemers aan ‘Kerkbijdragen’ gezocht
Bezoekers doneerden zondag ruim voor het glas-in-loodfonds van de parochie.
Maar u kunt de parochie ook structureel financieel ondersteunen.
Nieuwe en jongere deelnemers aan de ‘Kerkbijdragen’ zijn belangrijk als Eygelshoven ook in de toekomst verzekerd wil blijven van een gezonde parochie met twee prachtige en betekenisvolle kerkgebouwen (Grote Kerk en de Oude Kerk).
U kunt al deelnemen aan de Kerkbijdragen vanaf 72 euro per jaar.
Voor alle info: www.parochie-Eygelshoven.nl
Of stuur een mail aan jpcremers@home.nl