André Kok, vakbondsman, heemkundige en ‘scharensliep’
26-11-2020

48 Andre01Door Wim Berendsen

Hij werd geboren in 1949 in de Veldhofstraat, die toen nog Hoofdstraat heette, leerde het timmermansvak op de ambachtsschool in Kerkrade, is nog steeds als vrijwilliger actief bij de vakbond FNV, maar ook bij de Heemkundevereniging en heeft een bijzondere hobby. Aan het woord in onze rubriek ‘Vrijwilliger in Eygelshoven’ is deze week André Kok (71).

“Na de ambachtsschool werkte ik korte tijd in de meubelfabriek, maar kwam al vrij vlug in de bouw terecht en dat bleef ik tot aan mijn pensioengerechtigde leeftijd. Vanaf mijn dertigste kwam ik in het vrijwilligerswerk terecht. Mijn eerste stappen zette ik bij de oudervereniging van de Anselschool. Ik herinner mij nog goed de carnavalsvieringen op de vrijdagavond voor de carnaval. Mooie feesten waren dat voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Ik hielp mee met de zaal op te bouwen en te versieren. In die tijd kwam ik ook in aanraking met het vakbondswerk. Ik werd kaderlid bij de FNV. Jarenlang was ik de plaatselijk vertegenwoordiger. Dat betekende dat de bouwvakkers bij mij de vakantiebonnen konden laten verzilveren. De jeugd kan zich dat bijna niet meer voorstellen, maar bij hun loon kregen de werknemers van hun baas ook een aantal vakantiebonnen. Omdat in de vakantie de lonen niet werden doorbetaald, konden zij de bonnen inleveren en van dat geld de boodschappen en de vakanties betalen. Bij de FNV belandde ik in de bondsraad en kon meewerken aan het landelijke beleid. Op de werkvloer was je dan de vraagbaak, waar iedereen met zijn problemen naar toe kon komen. Dat was mooi werk, want ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen. Na mijn pensionering bleef ik actief bij de FNV-belastingservice. In het vakbondshuis help ik dan meerdere dagdelen leden van de vakbond FNV en dat doe ik nu nog steeds en met veel plezier. Het vakbondswerk zit me echt in het bloed. Zo ben ik nog niet zolang geleden met een paar oude maten naar Den Haag en Amsterdam geweest om daar te protesteren tegen het pensioenakkoord.”

We onderbreken André even want hij vertelt zo uitbundig over het vakbondswerk en we willen ook nog even iets weten over zijn vrijwilligerswerk in Eygelshoven.

“Ik ben ook nog mede-oprichter van de huurdersbelangenvereniging in de Hopel, waar ik na de grote renovatie ben komen wonen. In een overlegvergadering was ik er achter gekomen dat de gemeente de woningen wilde verkopen. Heb toen alles in het werk gesteld zodat de bewoners de woning konden kopen welke ze huurde van de gemeente Kerkrade.
André: “Rond mijn pensionering was ik druk bezig met de stamboom van mijn familie. Zo kwam ik, op zoek naar mijn verleden, bij de Heemkundevereniging terecht. Ik werd lid en kijk er elke week naar uit om daar maandagavond en dondermorgen naar toe te gaan. Op dit moment werk ik samen met Wiel Handels aan een boek over de heer Pierre, die aan de Torenstraat de Villa Glückauf heeft laten bouwen. Ik wil je niks vertellen over de inhoud, maar er staan wel wat leuke nieuwtjes in. Maar ik vind het ook leuk om daar allerlei klusjes te doen, die nodig zijn.”

Weer even een noodzakelijk ‘break’ want zijn bijzondere hobby moet ook nog even aan bod komen.
“Jarenlang heb ik rondgelopen met de wens om messen en scharen te kunnen slijpen. Ik weet niet precies waar dat vandaan komt, maar goed… Op een dag kwam ik hierover in gesprek met de orgelman op de markt in Kerkrade. Hij vertelde mij dat een kennis van hem zijn ‘Scharensliep’ weg deed omdat hij te oud voor dit vak werd. Ik reed diezelfde dag nog naar Heerlerheide en kocht voor een leuk prijsje een ‘Scharensliep’. Er moest wel heel wat aan opgeknapt worden, maar dat mocht geen probleem zijn. Wat mooi aan deze machine is dat hij een elektromotor heeft, die wordt aangedreven door een aggregaat. Nou was ik in de bouw wel gewend om mijn beitels te slijpen, maar dit was toch wel iets anders. Dus was het oefenen geblazen, maar nu heb ik het aardig onder de knie. Als de Heemkundevereniging op de eerste zaterdag van de maand zijn boekenbeurs houdt, ben ik met mijn ‘Scharensliep’ altijd present. Je moet dit echt zien als een hobby, want rijk word je er niet van. Het is namelijk hard concurreren tegen de Action of de Hema (lachend). Daar kost een schaar amper één of twee euro’s. Ik hoop wel dat op zaterdag 5 december de boekenbeurs doorgaat, want dan kunnen de bezoekers nog net op tijd hun mes laten slijpen om de kalkoen te snijden.”

We sluiten het interview af en zonder het hem te vragen, zal André nog wel een paar jaartjes doorgaan met zijn vrijwilligerswerk en zijn bijzondere hobby.