25e Festivel des Arts
22-05-2023

In 1997 vond de eerste editie van het Festival des Arts plaats in Rimburg. Ontstaan als grapje’ met een pilsje aan de bar in Gemeenschapshuis café D’r Eck. Aldaar ontstond destijds in een gesprek tussen kunstenaar Ger Groeneveld en Sjef Konings, beiden wonend te Rimburg het idee voor een kunstmarkt. Het grapje nam al snel serieuze vormen aan, er werd een Stichting in het leven geroepen en met medewerking van andere enthousiastelingen werd de eerste zondag in juli als vaste dag voor het Kunstfestival vastgesteld.

Nu, 26 jaar later, zal zondag 2 juli de 25e Editie plaatsvinden. Een jaar kon en mocht het festival geen doorgang vinden in verband als gevolg van de coronamaatregelen. Intussen is het stokje van de organisatie in de loop van de jaren overgedragen aan diverse andere mensen uit Rimburg.
Uiteindelijk kan een Festival als dit alleen maar plaatsvinden als het gedragen wordt door de deelnemende kunstenaars die met enthousiasme vanuit allerlei windstreken komen, uit Nederland, België en Duitsland. En door de diversiteit van de verschillende kunstvormen die geëxposeerd worden: keramiek, schilderkunst, sieraden, viltkunst, fotografie, digitale kunst etc..
Verder kan de organisatie zich verheugen in enthousiaste medewerking van de inwoners van Rimburg. Zij verlenen al een kwart eeuw medewerking aan het festival. Of het nu gaat om het parcours autovrij te maken, stroom te verlenen, de boerderij open te stellen voor publiek of de vlag uit te hangen. Jaarlijks hoort de organisatie van de kunstenaars dat ze zo vriendelijk en behulpzaam onthaald worden door de Rimburgers. Iets waar de organisatie ieder jaar opnieuw enorm trots op is en dankbaar voor deze unieke vorm van samenwerking!
Van heinde en verre weten kunstenaars als publiek intussen Rimburg te vinden.

Het Festival des Arts is overigens meer dan kunst alleen. Er vinden gedurende de hele dag muzikale optredens plaats en is er een gezellig terras voor een drankje en een versnapering bij Gemeenschapshuis d’r Eck. Kortom, Festival des Arts is een dag van kunst, cultuur, muziek en bovenal ook veel gezelligheid en verbinding, waar vele mensen het festival tevens als jaarlijkse basis gebruiken om heerlijk bij te kletsen met dorpsbewoners, vrienden of familieleden.

Geïnteresseerden kunnen voor info of inschrijving terecht de site festivaldesarts.nl