In memorian Hub Abrahams en Ferdinand Schyns door  pastoor Heemels.

Op zondag 1 oktober overleed in de leeftijd van 92 jaar de heer Hub Abrahams. Hij leerde zijn echtgenote Miets Amkreutz kennen in een danszaal in een café op de markt in Kerkrade, tijdens een kermis in 1948. Trad op 5 augustus 1950 met haar in het huwelijk

De band was hecht, de liefde was sterk. Trots was hij altijd op haar. Zijn gezin was zijn eerste passie, zijn Miets, zoon Theo en diens gezin, het thuis aan de Molenweg. Deze trots deelde hij met iedereen die het horen wilde. Vandaar dat voor hem een wandeling door Eygelshoven altijd langer duurde dan gedacht.

Zijn tweede passie was beslist zijn werk. Hub begon als precisie-bankwerker bij de Mijn Julia en werkte zich op tot baas/instructeur bij de TVS. Hij gaf enthousiast les aan jongvolwassenen die een Bemetel opleiding. Regelmatig werd hij op straat nog respectvol aangesproken met “baas”.

Zijn derde passie was de muziek. De in memoriams van onze harmonie en vanuit Musikverein Edelweiss, uitgesproken tijdens de plechtige uitvaartmis, gaven daarvan krachtig getuigenis.

Vanaf 2011 genoot hij van het comfort dat zijn prachtige, nieuwe appartement aan de Laethofweg hem bood.

Hij zei toen: ‘ik zit hier in de Burgermeesterskamer.’ Want zijn plek van het appartement was natuurlijk dichtbij het Gemeentehuis van Eygelshoven. Op zijn balkon zittend keek hij recht tegenover uit op de plek waar vroeger het verenigingslokaal van de Harmonie was gelegen: café Nols.

Tijdens de Requiemmis luisterden we naar het Ave Maria, ter ere van zijn echtgenote. We gedenken onze dierbaren. “Wo Melodien spielen sind Paradiese nah”. Je mag dit rustig het credo noemen van de heer Abrahams. Muziek en geloof, ze horen bij elkaar, ze horen bij Hub Abrahams! Harmonie St. Caecilia, waarvan de heer Abrahams meer dan 70 jaar lid is geweest, zal de zeswekendienst opluisteren op zaterdag 25 november. Dat de heer Abrahams in het Paradijs mag zijn aangekomen, het paradijs dat hij zelf, door zijn muziek, voor ons altijd een beetje dichterbij heeft gebracht.

Op donderdag 5 oktober overleed in de leeftijd van 93 jaar de heer Fernand Schyns.

We namen afscheid in het oude kerkje. De heer Schyns, geboren te Oud-Valkenburg, was in de jaren ‘80 lid van ons kerkbestuur. In de laatste vergadering, voor zijn afscheid, werd besloten het oude kerkje weer in gebruik te nemen. Dat was in 1988, in december. Hij was toen net 65 jaar geworden. Bijna 30 jaar later, waren we dan in dit oude kerkje, dat sinds die tijd weer intensief wordt gebruikt.

We gedenken deze markante man, die eind jaren ‘60 naar Eygelshoven kwam, met zijn echtgenote, met zijn gezin. De mijnen waren in afbraak. Hij was geroepen om opnieuw te bouwen. Hij gaf al zijn krachten. Als directeur van Laura Motoren heeft hij geprobeerd hier de werkgelegenheid te continueren in de periode na de mijnsluiting.

Zijn ziek worden, een jaar of 7 geleden, viel samen met het afronden van zijn boek: l’histoire des Schyns. De laatste woorden zijn geschreven. Met liefde en respect bladeren we terug. Lezen en herlezen we.

5 oktober, de dag van zijn sterven, viel samen met een bijbels feest, het loofhuttenfeest. Het wordt ook wel feest van inzameling, oogstfeest genoemd. Het is het einde van het landbouwjaar. Het is nu klaar. Helemaal. Volbracht. Je hebt je werk gedaan. ‘Dit is mijn oogst. Dit zijn de vruchten van mijn land.’ De oogst, de vruchten van het leven van dhr. Schyns, alles wat hij heeft gedaan, gepresteerd, voor elkaar heeft gekregen, op velerlei gebied… Hij, en zijn familie mogen er trots op zijn!

Fernand Schyns, moge u rusten in Gods vrede.