Maandag 27 april overleed in de leeftijd van 76 jaar mevrouw Marianne Penders-Winkels. Lees hier het IM door pastoo Heemels

Marianne Winkels werd geboren op 11 januari 1944, in het gezin Winkels, het gróte gezin Winkels mag je wel zeggen: 11 kinderen.

Het gezin Winkels woonde schuin tegenover het oude kerkje, vlak bij de pastorie. Toen Marianne nog heel klein was, hadden haar oudste zussen al gezinnen en was de peuter Marianne al tante. 

1944 is een bijzonder en belangrijk jaar in Eygelshoven. Het einde van de oorlog kon worden gevierd. Maar voor het zover was, vielen er vele bommen en granaten in en rond Eygelshoven. Talloze nachten en dagen werden doorgebracht in de kelders. In de Putstraat stierf een meneer door een granaat. In de Bosweg een klein meisje van 2 ½, ook door een inslag.

En dan is de oorlog voorbij, en toch ook weer niet, want de strijd gaat verder, heel ver weg. In Indië, Indonesië. Grote broer Jan, korporaal in het leger, wordt uitgezonden daarheen, en geeft op 20 september 1946 zijn leven. Hij was nog maar 25 jaar oud. 

Vader stierf vlak voor kerstmis in 1954. 24 december werd hij vanuit de parochiekerk uitgeleide gedaan.  Zo heeft Marianne in de eerste tien jaar van haar leven al van alles meegemaakt. 

In 1964, een dag voor de verjaardag van Marianne, trouwden Marianne Winkels en Toine Penders voor de wet. In hetzelfde jaar, een dag voor de verjaardag van Toine, trouwde het bruidspaar in de kerk van Eygelshoven. 

Toine en Marianne hadden elkaar leren kennen tijdens een concertreis van het Gemengd Zangkoor St.Jozef. Marianne struikelde en viel letterlijk in de armen van haar latere echtgenoot. 

Het jonge echtpaar ging wonen aan de Hoofdstraat, in het ouderlijk huis van Marianne, en later aan de W.Alexanderstraat en de Manzardstraat. De kinderen René, Sandra en Guido werden geboren. 

Toine werkte voor het Limburgs Dagblad. Marianne bleef vooralsnog thuis om voor de kinderen te zorgen. Daar kwam verandering in toen de kinderen wat ouder waren. Eerst op Hoog Anstel, maar al gauw op de Kapelhof, kwam Marianne te werken. Op de Kapelhof werd ze hoofd Huishoudelijke Dienst. Dit bleef ze doen tot aan haar pensioen. 

Ondertussen was ze ook oma geworden. Ze genoot van zoveel mooie momenten. Met de familie, ze genoot van het huis en de tuin, van de reizen, vooral die naar Canada. 

In 2013 werd Marianne door ziekte getroffen. Ook Toine kreeg met ziekte te maken. Een verhuizing volgde in 2018 naar Op den Dries. Daar is ze thuis gestorven, afgelopen maandag 27 april. Thuis blijven en daar sterven, was een van haar laatste wensen. Om van daaruit voor altijd thuis te mogen zijn in Gods eeuwige woning.