Overleden

Op dinsdag 17 november overleed in de leeftijd van 74 jaar de heer Wiel Eijdems.

Wiel Eijdems was een geboren en getogen Egelzer jong, de oudste zoon van Mathias Eijdems en Mia Kleinen. Na de lagere school ging Wiel naar de MULO en volgde hij een grafische opleiding. Hij ging werken bij Laura & Vereeniging, in de huisdrukkerij. Ook thuis, in de boekhandel, hielp hij mee. Toen hij thuis startte met een drukkerij, ging Wiel zich hier full time aan geven. Vanaf toen kwam zijn leven in het teken te staan van het uitgeven en drukken van boeken en van week- bladen zoals het ENSU WEETJE en natuurlijk, vanaf de jaren ’80, de Anselbode. Absolute bestseller werd het boek ‘Eygelshoven 850 jaar’ in 1981. Toegewijd aan Eygelshoven en de geschiedenis werd Wiel Eijdems lid van de Stichting ‘Eygelshoven Door De Eeuwen Heen’ en van de Stichting Anselbode. Ook stond hij mede aan de wieg van de Boekenbeurs op de Laethof.

In 1968 trouwde Wiel Eijdems met Claire Lochtman. Zij was weduwe, en zo werd Wiel in een keer ook vader van drie kinderen. Met de geboorte van Maik en Willy was het gezin compleet. Lief en leed werden gedeeld en er werd samen hard gewerkt in het familiebedrijf. In september 2001 belandde Wiel in het ziekenhuis met de verschijnselen van leukemie. God zij dank wist hij tot drie maal toe ‘van de sjup’ te springen, zoals hij het zelf uitdrukte. Een vierde keer was hem helaas niet meer gegeven. Of beter: Voor de 4e keer werd van de sjup gesprongen, maar deze keer naar Onze Lieve Heer toe.

Drie jaar geleden mocht Wiel Eijdems de Egelzer Ingel ontvangen, een mooie onderscheiding namens het Bewonersplatform. Voortaan mocht hij rondlopen met een engeltje op zijn revers, een Egelzer Engeltje. ‘Engel’ betekent letterlijk: Boodschapper. Hij of zij die een bericht komt overbrengen. Hoe passend dus deze blijk van waardering.

Dat Wiel nu thuis mag zijn gekomen in Gods hemel.

Op donderdag 26 november overleed in de leeftijd van 89 jaar mevrouw Anneliese Kowalski-Meier. Een moeder, een oma, die het liefste thuis was. En thuis was in het huis aan de Wolfsweg, aan het spoor. Vele jaren woonde ze daar, samen met het gezin van Fredi, haar zoon. Dochter Hanny en haar gezin woonden letterlijk in de tuin. En zoon Martin en het gezin was in de buurt. Met heel haar hart moeder en oma. Een oma die breit, die kookt, babysit, en natuurlijk ook een bijzonder soort van Nederlands sprak. Ze was immers in Berlijn geboren, met de Pool Stefan Kowalski getrouwd.

Ze was het middelpunt van het gezin. Tot 1987, het jaar van zijn sterven, met haar hardwerkende echtgenoot Stefan aan haar zijde. De laatste jaren werden kleine tochtjes gemaakt. Tot nog heel kort geleden. Dat was steeds weer genieten, hoewel het sterven van zoon Fredi haar hart had gewond. Ons gebed is dat ze nu weer samen zijn.