Zo ga je om met extreme hitte
30-07-2018
1831 hittegolf

Extreme hitte is voor niemand plezierig. Kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een chronische aandoening kunnen er zelfs serieuze gezondheidsklachten van krijgen. Daarom enkele tips om je huis en leefstijl aan te passen aan de weersomstandigheden. Extreem warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of zelfs bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag.

Als je ouder wordt, werkt je lichaam niet meer zo effectief. Je hebt minder dorst, je nieren werken minder goed en ook koelt je lichaam minder makkelijk af met zweten. Hierdoor kun je sneller gaan uitdrogen.

Extra risico

Daarbij hebben senioren vaker last van ziektes die zorgen dat ze minder goed tegen de hitte kunnen, zoals hart- en longaandoeningen, nierziekte, suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen.

Drinken en verkoeling

Zelf kun je een heleboel doen om te zorgen dat je geen problemen krijgt door de hitte.

  • Drinken: drink elke dag twee liter water. Het liefst water en geen alcohol. Behalve water kun je ook vruchtensappen, bouillon, en sportdrankjes drinken.
  • Ga voorbereid op pad: neem een fles water mee, draag lichtgekleurde kleding van katoen of linnen en iets op je hoofd.
  • Houd een siësta. Tussen 12 en 16 uur kun je beter niet buiten komen en niet al te veel inspanningen doen. Geef jezelf een tropenrooster en doe een verfrissend middagslaapje.
  • Eet gezond: groentes en fruit bevatten behalve water ook een heleboel vitamines en zouten. Bedenk dat het ‘hondsdagen’ zijn; door de hitte bederft voedsel snel. Bewaar etenswaren niet te lang en houd ze goed gekoeld. Een voedselinfectie kun je nu niet gebruiken.
  • Zoek verkoeling. Maak je gezicht, hals en polsen nat. Neem een niet te koude douche, een voetenbadje, leg een natte handdoek in je nek of bespuit jezelf met de plantenspuit. Een ventilator kan ook helpen.

Koel in huis

Nu houd je de hitte in elk geval uit je lijf, maar hoe houd je de warmte uit je woonruimte?

  • Hou de zon buiten. Zo lang de zon schijnt, houd je lamellen en gordijnen dicht. Sluit deuren en ramen. Zo gauw de zon onder is, kun je gaan luchten. Doe zoveel mogelijk ramen open. Als dit niet kan, zorg dan dat zoveel mogelijk ventilatieroosters open staan.
  • Zet elektrische apparaten uit: elektrische apparaten zorgen voor warmte. Als je apparaten zoals de tv, lampen en computer niet gebruikt, schakel ze dan uit.
  • Slaap fris. Zorg dat je beddengoed luchtig is, vervang het dekbed door een laken. Ventileer de slaapkamer goed, zonder dat het tocht.
  • Gebruik een ventilator. Met een ventilator houd je je leefomgeving koel. Zorg wel dat deze niet direct op je gericht staat. Vermijd grote temperatuursverschillen en tocht. 

Met een ventilator houd je je leefomgeving koel. Zorg wel dat deze niet direct op je gericht staat. Vermijd grote temperatuursverschillen en tocht.