Wat zijn jouw herinneringen aan de IAO
08-02-2024

In de komende zomer is het zo’n 100 jaar geleden, dat de eerste lijndienstbussen door Eygelshoven reden. Vanaf 1937 officieel onder de naam NV I.A.O.
62 Jaar lang was het busbedrijf een belangrijke ondernemer in ons dorp. De rode bussen waren pareltjes in het dagelijkse straatbeeld met lijndiensten tussen Bleijerheide en Heerlen en tussen Herzogenrath en Brunssum, telkens door Eygelshoven. De NV I.A.O. verzorgde ook het vervoer van mijnwerkers, fabrieksarbeiders en scholieren.
De I.A.O. Eygelshoven stopt met ingang van 1 juni 1986 met haar activiteiten als het is opgekocht door Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL). Drieëntwintig personeelsleden treden dan in dienst van VSL en ook het materieel gaat over naar VSL.

In Limburg waren veel ondernemingen die het openbaar vervoer verzorgden. Een hele grote was de LTM (Limburgsche Tramweg-Maatschappij). Die naam leeft tegenwoordig voort in de Stichting LTM, gevestigd in Eygelshoven. De Stichting LTM is sinds enkele jaren actief met als doel het behoud van het Cultureel Erfgoed met betrekking tot het openbaar vervoer in de provincie Limburg. Zij doet dit onder andere door onderzoek, het verzamelen van gegevens en publicaties. Op dit moment beschikt deze stichting over twee historische autobussen.

Diezelfde Stichting LTM wil het feit dat 100 jaar geleden de eerste lijndiensten door Eygelshoven reden niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Indien er voldoende foto’s, filmpjes en herinneringsstukken voorhanden zijn, wordt zelfs gedacht aan het organiseren van een tentoonstelling in Eygelshoven.

De redactie van de Anselbode heeft al gesprekken gevoerd met enkele oud-werknemers van de NV I.A.O. Zij doen hun boeiend relaas over hun werk als chauffeur op de rode bussen van de I.A.O. en die worden de komende periode in de Anselbode gepubliceerd.
Zowel de Stichting LTM als de Anselbode zijn nog steeds op zoek naar verhalen, anekdotes, foto- en filmmateriaal over de I.A.O in Eygelshoven. Ben jij werkzaam geweest bij de I.A.O., of hebben familieleden van jou bij de busonderneming gewerkt? Ken jij nog verhalen die de moeite waard zijn om op te tekenen of heb je foto’s van de rode I.A.O. bussen? Laat het ons weten en stuur een email naar redactie@anselbode.com