Wat de wereld soms klein kan zijn..
30-10-2017

1744 graf Bucar EygBij het opschonen van de RK begraafplaats aan de Rimburgerweg onder meer door de vrijwilligers van LHC (VUTploeg) stuitte het duo Frans en Frans (Packbier en Krasovec) op het kindergraf van een zekere ‘Franci Bucar’, overleden op 30 september 1944 op 6-jarige leeftijd en van Sloveense afkomst (toen Joegoslavië). Zowel Frans Krasovec als Frans Packbiers’ echtgenote Anica Blas zijn eveneens van Sloveense afkomst. Reden om op onderzoek uit te gaan naar de ouders van ‘kleine Franci’ die enkele jaren na de oorlog terugkeerden naar hun roots. De familie Bucar woonde toentertijd aan de Hopelerweg en waren buren van de families Konte en Tomazic. Hun kinderen speelden regelmatig met elkaar, binnen deze hechte gemeenschap, pal tegenover ‘de landverkoop van de beruchte eierkolen van de mijnen Laura en Julia.’

 

 

 

 

Op onderzoek

1744 graf Bucar SlovNa enkele telefoontjes naar Slovenië, kregen Frans Krasovec en Frans Packbier zowaar een familielid aan de lijn van de familie Bucar. Deze wist te vertellen dat de ouders van Franci begraven .lagen en wel het kerkhof van Sentrupert bij het plaatsje Mirna. Reden voor Frans en Anica Packbier-Blas om hun vakantie bij hun eigen familie te combineren met een bezoek aan genoemd kerkhof. Frans maakte een foto van het graf van vader en moeder Bucar, die ooit in de Hopel woonden. Het kippenvel stond Frans op de armen, toen hij, op het graf , onder de namen van het echtpaar, las: ‘zoontje Franci Bucar, begraven in Holland. De cirkel was rond; Franci die in Eygelshoven begraven ligt, reisde in het hart van zijn ouders mee naar Slovenië en in hun graf waar zij samen alsnog zijn verenigd en in vrede moge rusten.

Frans Packbier en Frans Krasovec hebben besloten om het ‘Hollands’ graf in Eygelshoven van de kleine Franci, zo lang als mogelijk, in ere te houden. Wat de wereld soms klein kan zijn.

Foto graf Franci in Eygelshoven: ‘Tukaj pociva nas dragi nepozabljeni sincek Franci Bucar’. Vrij vertaald: Hier rust ons dierbaar en onvergetelijk zoontje Franci Bucar.

Foto graf ouders: ‘Bucarjevi, Oce Franc Bucar, Mama Teresia Bucar, Snicek Franci Bucar, pokopan v Holandiji. Vrij vertaald: Familie Bucar, vader Franc Bucar, moeder Teresia Bucar, Franci Bucar, begraven in Holland.