Voortgang monument rotonde Waubacherweg
16-02-2022

2022 10 Maria StamsSamen met de twee initiatiefnemers Jos Hermans en John Coervers ging de Anselbode deze week op werkbezoek bij Maria Stams in Werkplaats K. Daar heeft zij de ruimte om het mijnwerkersmonument te realiseren, dat hopelijk vóór de zomer op de rotonde van de Waubacherweg wordt geplaatst. Met de voorbereidingen voor een feestelijke onthulling is inmiddels gestart. Het monument wordt vijf meter breed en drie en een halve meter hoog.

Samen met haar dochter Anne, afgestudeerd keramiste werken ze gestaag door. Het monument bestaat uit twee gebogen muren, aan beide zijden bekleed met kleireliëfs. Deze twee segmenten worden verbonden met een stalen plaat.

Maria Stams:
“Het monument is een verhaal om de geschiedenis van het mijnverleden te blijven beleven. Kijk je vanaf het trottoir bij de flats aan de Waubacherweg naar de rotonde, dan zie je een historisch deel van de mijn Julia en op de andere muur een reliëf van het gezinsleven, met de nadruk op de centrale rol van de vrouw in ons mijnverleden. Benader je het monument vanaf Rimburg, dan komt de architectuur van de mijn Laura in beeld en ontwaar je op de andere muur in een gitzwart reliëf portretten van mijnwerkers.”

De binnenzijde, die gewijd is aan het gezinsleven, ligt voor ons op de vloer van het atelier en maakt behoorlijk indruk. Enkele taferelen uit het mijnwerkers leven zijn duidelijk herkenbaar, zoals de huizen uit de ‘witte kolonie’ van de Hopel, de duiven en in de verte een muzikant spelend op de ‘wiener’. In dit reliëf over het gezinsleven waarin de vrouw zo’n belangrijke rol had, krijgt zij dan ook een prominente plek. Op bijgaande foto ziet u een fragment van de buitenzijde van een van de muren.

Anne:
Op de gevel van het segment van de mijn Julia is de heilige Barbara in een nis, met zwaard en licht afgebeeld. Zij is de beschermheilige van de mijnwerkers en mag natuurlijk niet op dit mijnwerkersmonument ontbreken. In dezelfde nis zijn verder een kopieën van de originele ramen van het ‘Oude kerkje’ geplaatst.

Even terug naar Jos en John met de vraag hoe de voorgang van dit mooie project nu verder verloopt?

John:
“Binnenkort hebben we weer overleg met de gemeente Kerkrade. De bouwvergunning is aangevraagd. Aannemer Hanssen stort binnenkort het fundament en helpt Maria en Anne met het benodigde metselwerk.

Jos:
“We gaan er een feestelijke onthulling van maken. Beleef Kerkrade verleent hier medewerking aan. De koempels van de Laura en Julia zingen het mijnwerkerslied ‘Glück Auf’ en voor de muzikale omlijsting heeft onze eigen harmonie St.-Caecilia al toezegging gedaan. Al met al moet de onthulling in mei plaats vinden, maar de exacte datum is nog niet bekend.