Vastenactie Eygelshoven 2021
22-02-2021

08 VastenactieGeld voor zonnepanelen om elektrische waterpomp aan de gang te houden in afgelegen gebied
Vastenactie Eygelshoven helpt meisjes naar school in KeniaDe Sint Joannes de Doperparochie in Eygelshoven en de parochiefederatie Kerkrade hebben een nieuw en tot de verbeelding sprekend project uitgekozen voor de jaarlijkse vastenactie.

De parochies roepen hun parochianen en plaatsgenoten op in deze vastentijd geld bijeen te brengen voor een project in de afgelegen Keniaanse regio Pokot. Concreet wil de parochie in Eygelshoven (maar ook Lambertus, Catharina, H. Petrus-Maria Tenhemelopneming, H. Hart van Jezus en de Vredeskapel) geld verzamelen voor een serie zonnepanelen die een elektrische waterpomp voor de bevolking aan de gang kan houden.

Zo’n installatie zou het leven van de Pokot-bevolking – en dan met name dat van de kinderen – aanzienlijk kunnen verbeteren. Landbouw is er vanwege de droogte nauwelijks mogelijk. En dus zijn de Pokot vooral veehouders die geiten, kamelen en runderen houden. Ze leven in clans en trekken verder zodra er een tekort aan water ontstaat. “Meestal vertrekken ze bij zonsopkomst als het clanhoofd besluit dat het tijd geworden is om verder te gaan”, vertelt de uit Eygelshoven afkomstige monseigneur Bert van Megen. De priester is sinds 2019 namens het Vaticaan de nuntius (ambassadeur) in Kenia, onderhoudt contacten met de missionarissen die daar werken en heeft dit project bij de Kerkraadse vastenactiecomités aanbevolen.

VASTENACTIE 2021
Help meisjes naar school in Kenia
Doneer:
NL16RABO0151706506
t.n.v. kerkbestuur H. Joannes de Doper
o.v.v. Vastenactie 2021

Met de vastenactie worden vooral kinderen uit Pokot geholpen. Omdat ze met hun ouders meetrekken komen ze vaak van het ene op het andere moment niet meer naar school. De katholieke kerk heeft er een paar eenvoudige internaten opgericht waar de kinderen zouden kunnen verblijven in de maanden dat de rest van de familie verder trekt. Paters van de Heilige Geest, onder leiding van father Maxwell Atuguba, zijn er actief en streven ernaar om permanent water beschikbaar te krijgen voor de plaatselijke bevolking. Vandaar de wens voor een zonnepaneleninstallatie en een elektrische waterpomp. De permanente beschikbaarheid van water zal de clans ervan weerhouden om verder te trekken, is de gedachte.

En dat is weer goed voor de kinderen. De katholieke kerk spoort daar al jaren kinderen – en dan met name meisjes – aan om naar school te gaan. ,,Door de opleiding worden christelijke waarden gedeeld zoals respect voor het menselijk leven en respect voor de vrouw. Een aantal van deze meisjes hebben het tot verpleegster of zelfs advocaat geschopt. Al betalen sommige jonge vrouwen er een hoge prijs voor,” vertelt Bert van Megen. “Ze worden vaak uitgestoten door familie en clan.”

Volgens hem is de katholieke kerk in het afgelegen gebied de enige organisatie die er actief is. De dichtstbijzijnde plek waar de mensen proviand kunnen inslaan, brandstof kunnen tanken en primaire artikelen kunnen kopen ligt op 150 kilometer afstand. Van Megen: “Ik ben een paar keer in Pokot geweest en erg onder de indruk van het werk dat de Heilige Geest Paters onder vaak moeilijke omstandigheden verrichten. Zij zijn de stille helden van onze tijd.”