‘Van vijf bussen naar twee bussen per uur’
08-08-2016

1632RoverrEr wordt behoorlijk gesneden in het buslijnennet in Eygelshoven, dit komt door het vervallen van de buslijnen 23 (Hopel station-Eygelshoven Markt/Socio-Waubach-Rimburg-Übach Palenberg station) en lijn 26 (Kerkrade Oranjeplein-Haanrade-Eygelshoven Markt-Hopel station-Mondo Verde-Molenberg-Heerlen station).

Door het vervallen van lijn 23 worden ook de reizigers tussen Eygelshoven en Waubach gedupeerd want ze moeten bij de nieuwe dienstregeling via de Dormig in Landgraaf reizen en aldaar overstappen.

Treinstation Hopel

Het gevolg van het vervallen van de buslijnen is dat Hopel en station Hopel geen busverbinding meer hebben. Vanaf station Hopel rijden bij de nieuwe dienstregeling de treinen niet meer naar Maastricht maar gaan nu naar Sittard waar er een goede overstap is op de intercity van Maastricht naar Amsterdam. Voor de reizigers uit Hopel naar Maastricht komt er een goede overstap in Heerlen.

Van 2 naar 5
In de avonduren blijft er nog maar één bus over die via Eygelshoven Markt rijdt, overdag gaat lijn 29 één keer per uur via Haanrade en één keer per uur via het verpleeghuis Lὒckerheide rijden. Doordat er ’s-avonds per uur maar één bus per uur rijdt, gaat die via Haanrade rijden. Het gevolg hiervan is dat vanaf begin van de avond het verpleeghuis Lὒckerheide en de Vink niet meer bediend zullen worden. Het is niet duidelijk waarom de veelgebruikte bushalte Eygelshoven Markt/Socio vanaf 11 december 2016 maar twee bussen stoppen in plaats van de huidige vijf.

Halte-deur-vervoer
Arriva is ook bezig halte-deur-vervoer op te zetten, op dit moment is nog niet duidelijk of dit ook ingevoerd wordt in Eygelshoven. De reizigers worden dan vervoerd van het huisadres naar een bushalte, de kosten van een rit tot 2 km is 2,50 euro en een rit langer dan 2 km is 4,00 euro.

Grensoverschrijdend?
Opvallend is dat in Parkstad één buslijn naar Übach Palenberg station vervalt en de buslijn naar Herzogenrath waarschijnlijk alleen een spitsbediening krijgt. In de rest van de provincie Limburg komen er juist vijf buslijnen naar België en Duitsland bij. Terwijl er in de regio Parkstad meer grensoverschrijdend vervoer is te verwachten onder andere door de Duitse studenten die van de Provincie Limburg een aanvullend OV-abonnement voor Parkstad krijgen als ze een kamer in Parkstad huren.    

Meer info