Huis voor Heelheid en Rust
17-04-2023

Huis voor Heelheid en Rust van start aan de Grote Stegel “Een helende en rustgevende plek voor iedereen die dat nodig heeft” Zodra je het Huis voor Heelheid en Rust aan de Grote Stegel 3a binnenkomt, voel je de zuivere energie en het gevoel thuis te komen in een veilige omgeving. Een plek van rust, eenheid en onvoorwaardelijke liefde voor wie je bent en waar je voor staat. Dat is waar de stichting voor staat en wat zij haar klanten (die er zonder afspraak naar binnen kunnen lopen) te bieden heeft.

Burgemeester Petra Dassen opende zondag 2 april de deuren van het nieuwe onderkomen in Eygelshoven. Op de plek waar voorheen woningstoffeerderij Nimik zat. Een pand dat ze pas begin maart kregen aangeboden en dat door vele giften en de vrijwilligers in drie weken tijd werd ingericht. Door de grote drukte tijdens de opening was er die dag van rust weinig sprake. Maar dat zal de komende tijd wel anders zijn. Dan neemt een van de vele vrijwilligers je mee naar een van de behandelkamers of de meditatieruimte en onderga je in alle rust en stilte een behandeling. Maar ook zonder behandeling ben je er welkom om de serene rust, positiviteit en zuivere energie in het huis te ervaren en je eigen kracht en zelfherstellend vermogen te (her)vinden.

Op krachten komen
Initiatiefnemer Jean Freer begon in 2002 met de eerste van inmiddels drie stichtingen, nadat zij door de Vrouwe van alle Volkeren gevraagd werd om voor ‘de kinderen’ te gaan zorgen. Jean is telepathisch begaafd, helderziend, helderhorend, heldervoelend en helderwetend en ging met deze gaven als ‘wisdom teacher’ aan de slag. Ook Gentille Boijmans werd door de boodschap van de Vrouwe van alle Volkeren aangeraakt en is samen met Jean Freer de IBBO-scholen (Ik Ben Bewust Onderwijs) gaan opzetten. Zij is als leerkracht haar gaven gaan gebruiken binnen het onderwijs. Zo ontstonden zeven, binnenkort tien, IBBO-scholen op spirituele en vrijwillige basis in heel Nederland, met de hoofdvestiging in Geleen.

In 2017 werd vervolgens HAVEN|Just be Homes opgericht. “HAVEN|Just be Homes biedt een ‘haven’ voor mensen, waar ze kunnen aanmeren om weer op krachten te komen,” legt Karina Jansen uit. “Je kunt er gewoon binnenlopen, er wordt niks van je verwacht en er is geen wachtlijst. Je kunt er ‘gewoon zijn’, zijn wie je bent, zonder taken, zonder oordelen. En ook de vrijwilligers willen er ‘gewoon zijn’ voor mensen, zonder behandeling, zonder therapie, zonder advies. Je vindt bij HAVEN een luisterend oor, een kop thee of koffie, een kop soep en een zakdoek. Er zijn dagen dat er wel twintig mensen binnenlopen.”

Gratis maaltijden
Gilberte Pinckaerts vertelt: “In samenwerking met Caritas045 verstrekken we gratis maaltijden aan mensen die dat nodig hebben. En er wordt veel gebruik gemaakt van de ‘geven en nemen’-kast, waar mensen spullen voor dagelijkse verzorging en eten komen brengen en halen, een teken dat het echt nodig is.”

“We zijn ook heel actief in het netwerk met alle andere maatschappelijke instanties waarmee we samenwerken,” zegt Karina. “Men weet ons te vinden en wij hen. Zij komen nu ook met mensen die het nodig hebben naar ons toe. Dat is ook fijn voor de vrijwilligers, zodat ze zien hoe waardevol kun werk is. Maar we kunnen er niet genoeg hebben. Dus zeggen we: sluit je bij ons aan. Dan kunnen we nog meer mensen helpen.”

Wereld in chaos
De wereld is in chaos en mensen weten vaak niet waarnaartoe. De Just be Homes van HAVEN, waarvan twee in Kerkrade (in de Kampstraat en de Franckstraat) en aankomende huizen in Sittard en Heerlen en elders in Nederland, bieden een veilige plek aan mensen die vastlopen in hun leven. Ze kunnen er tijdelijk verblijven om tot rust en zichzelf te komen. “Want ieder mens mag een plek hebben waar even helemaal niets moet. Waar gewoon ‘zijn’ het enige is dat telt,” aldus Jean. “Waar mensen weer aansluiting vinden bij elkaar.

Sinds eind vorig jaar werd het bestuur, dankzij een donatie, in de gelegenheid gesteld een nieuw pand te huren, het huidige aan de Grote Stegel. Het bleek precies te passen bij de holistische levensvisie van Heelheid en Rust. Hierbij wordt de mens als één geheel gezien, waarbij lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele facetten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. De stichting is inmiddels de derde en het eerste huis voor Heelheid en Rust in Eygelshoven.

Behandelingen
De inloop is gratis, maar de behandelingen zelf niet. “Uiteindelijk moeten we ook hier gas, water en licht betalen,” zegt Gilberte. “Je hoeft je niet in te schrijven, iedereen is welkom. We werken met oliën, kruiden en edelstenen. En als je de behandeling niet kunt betalen, zijn er altijd oplossingen.

Jean beschouwt het naast de lezingen en workshops die zij geeft als haar levenstaak om de boodschappen van de Vrouwe van Alle Volkeren uit te dragen en haar opdrachten op te pakken en om te zetten in initiatieven, om meer ‘Oneness’ in de wereld te brengen. Zij zegt: “We zijn allemaal samen en doen het samen. Iedereen moet daarin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en ontdekken waarom dingen zo gaan als ze gaan. Sommige mensen hebben klachten die teruggaan tot hun jeugd. Indien nodig sturen we hen door naar een arts. Het tot innerlijke bewustwording komen bij Heelheid en Rust kan aanvullende ondersteuning bieden.”

Perhaps love
“Ik heb lang gezocht naar een woord dat goed weergeeft wat wij doen,” besluit Jean. “En toen kwam ik een liedje van John Denver tegen: ‘Perharps Love’. Dat verwoordt precies wat wij doen. Het is ongelooflijk als je ziet hoe wij elkaar gevonden hebben. Hoe wij elkaar respecteren, ondanks alle verschillen. Dat kan alleen maar met liefde. En dat is ook alles wat wij willen uitdragen en wat ons verbindt.”

Foto 1
Burgemeester Petra Dassen en wethouder John Roland verrichtten de officiële opening.

Foto 2
V.l.n.r. Jean Freer, Karina Jansen en Gilberte Pinckaerts.

Foto 3 en 4
Een drukte van belang tijdens de opening.