Eisenbahnlinie ohne Grenzen
07-03-2022

2022 16 spoorlijn1Tentoonstelling en modelspoorbaan event, spoorlijn Siuttard – Herzogenrath.

126 jaar geleden, 30 april 1896, werd de Spoorlijn Sittard-Herzogenrath op feestelijke wijze in gebruik genomen.
Een feesttrein maakte de eerste rit. Op elk station was er feest. Sittard-Geleen-Spaubeek-Schinnen-Hoensbroek-Heerlen-Schaesberg-Kerkrade-Rolduc-Herzogenrath.

 

Bij het station Kerkrade-Rolduc (vlak bij de Wolfsweg) hadden zich alle studenten en professoren, met de harmonie van Rolduc, verzameld. “De ontvangst hier was het glanspunt van den feestelyken tocht”, zo viel in de krant te lezen.

De spoorlijn is in 1896 aangelegd door industrieel Henri Sarolea, met als voornaamste doel de kolen richting Duitsland te vervoeren.
Maar er was natuurlijk ook personenvervoer. De studenten op Rolduc reisden tot dit station om van daaruit de reis, veelal te voet of per koets te vervolgen.

Diverse activiteiten rondom het 125-jarig jubileum zijn naar dit jaar verplaatst.

Zo organiseert Stichting HEERLYCKheyt Schaesberg samen met de Eisenbahn Amateur Club Herzogenrath en de Modelbouw Club de Miljoenenlijn uit Heerlen een bijzonder Modelspoorbaan Event in Schaesberg op 12, 13, 19 en 20 maart op het Kerkplein (naast de Petrus- en Pauluskerk) in Schaesberg.

Wat is er te zien en te doen?

De club uit Herzogenrath presenteert o.a. verschillende Duitse en Nederlandse typen (model)treinen.
De club uit Heerlen komt met een authentieke (model)versie van de Miljoenenlijn en de landschappen, stations en treinen die daarbij hoorden.
Vanuit Stichting Eygelshoven door de Eeuwen heen is een maquette van het station Rolduc te bewonderen.

Jonge bezoekers krijgen de gelegenheid om met de deskundige hulp van de leden van E.H.C.A. uit Herzogenrath een modeltrein te leren besturen / rangeren en een oorkonde ‘Modelspoorbaan Machinist te behalen.

Waar?
U bent welkom in twee panden aan het Kerkplein in Schaesberg. Het gaat daarbij om het voormalige postkantoor en een bloemenwinkel op respectievelijk Kerkplein 28 en 30. De pop up tentoonstelling is op genoemde data open van 11.00 – 17.00 uur en gratis toegankelijk (vrije gave mag). In het parochiezaaltje naast de kerk zijn verschillende andere zaken te zien die met modelbouw en de jubilerende spoorlijn te maken hebben, en daar is ook koffie en thee verkrijgbaar (€ 1,- ) en ranja voor de jeugd.