Sjaak Schiffelers vrijwilliger kerkhof
01-09-2020

20200828 Sjaak Schiffelers 1In de zeventiger jaren was Sjaak Schiffelers (78) als grafdelver regelmatig te vinden op het kerkhof, aan de Rimburgerweg. Na een paar jaar was hij genoodzaakt om hiermee te stoppen. Sinds enkele jaren is de gepensioneerde Sjaak weer dagelijks op het kerkhof te vinden. Hij is als vrijwilliger doet hij het onderhoud van het kerkhof en hij is deze week aan het woord.

“Nu ik er over nadenk is het alweer bijna een halve eeuw geleden, dat ik gevraagd werd om graven te delven op het kerkhof in Eygelshoven. Het was lichamelijk zwaar werk, want het gebeurde allemaal nog met de ‘platte sjup’. Er kwam geen graafmachine aan te pas.

Ik werkte in die tijd bij Uniroyal, de autobandenfabriek van Aken. Ik kwam daar in de continudienst terecht en daardoor moest ik hiermee stoppen. Toen ik jaren later gepensioneerd was, vroeg iemand ik niet met het onderhoud van het kerkhof wilde helpen. Mijn schoonvader deed dit vroeger ook. Ik stemde toe en vanaf die dag ben ik daar dagelijks te vinden. 

De meeste tijd besteed ik aan het onkruid bestrijden. Nog niet zolang geleden waren er onkruidverdelgers die effectief hun werk deden, maar vanwege de huidige milieunormen zijn deze nu verboden. Daarom schoffel ik nu dagelijks het onkruid los, hark het bij elkaar en breng het dan met de kruiwagen naar de container.

Verder ruim ik de graven, die verlopen zijn. Daar ben ik dan per graf tussen de twee en zes uur mee bezig. Er zijn zelfs graven waar grote stukken bewapend beton in zit. Je moet het toch maar even in stukken hakken.”

Het is dus behoorlijk zwaar werk wat Sjaak dagelijks op het kerkhof doet en dan te weten dat hij volgende week 78 jaar wordt. De vraag, die voor de hand ligt, is uiteraard, waarom hij dit als vrijwilliger wilt doen.

Sjaak: “Nou daar kan ik een kort en bondig antwoord op geven. Ik doe het met plezier en ik maak elke dag wel een praatje met één of meerdere bezoekers van het kerkhof. Maar alleen is het moeilijk bij te houden en ik ben dan ook blij met de vrijwilligers, die regelmatig komen helpen. Rond Allerheiligen komt een grote groep vrijwilligers van diverse verenigingen uit het dorp. Zij helpen dan een handje mee. Iedere maand helpt een groep van een tiental vrijwilligers, die samen met meneer pastoor een ochtend lang meehelpen. Ik kan het niet laten om toch even te zeggen dat er in deze groep nog altijd plek is om aan te sluiten. Nee, alleen het hele kerkhof onderhouden, is onbegonnen werk.”

Sjaak vindt dat het interview nu wel lang genoeg geduurd heeft, want hij wil graag nog even een paar uurtjes aan de slag. Dus laatste vraag aan Sjaak is, hoelang denkt hij dit werk vol te houden. Sjaak: “Ik word volgende week 78 jaar. Ik heb me voorgenomen om dit nog tot mijn tachtigste vol te houden, dus nog twee jaartjes.” De redactie van de Anselbode is benieuwd of Sjaak woord houdt of dat hij er toch nog een paar jaartjes aan vastknoopt.