Sancho Eussen jubileumkoning St. Hubertus Haanrade
30-06-2019

1927 schut HaanradeHet had dertig jaar geduurd voordat Sancho Eussen vorig jaar voor de eerste keer de koningstitel van de Haanraadse kruisboogschutterij St. Hubertus wist te behalen. Afgelopen zondag bewees Sancho wederom over stalen zenuwen te beschikken door de laatste resten van de houten vogel naar beneden te halen en voor het tweede opeenvolgende jaar de koningstitel te bemachtigen. In de 10eronde met de totaal 47stetreffer behaalde hij deze koningstitel.

Dit koningschap krijgt dit jaar extra glans omdat de Haanraadse schutterij dit jaar 125 jaar bestaat. Een jubileum dat van 21 t/m 23 juni werd gevierd. De Haanraadse schutters kunnen terug blikken op een geslaagd jubileumfeest. Op de eerste plaats waren de weergoden de organisatie zeer goed gezind. Het jubileumweekend werd ingeluid met een ontvangst voor sponsors en sjutsevrung. Velen hebben gebruik gemaakt om hierbij aanwezig te zijn en werden als dank voor hun bijdrage en ondersteuning goed in het zonnetje gezet en verwend. De artiesten tijdens de aansluitende jubileumavond wisten voor een goede stemming zorg te dragen waardoor de start van het jubileumfeest naar ieders tevredenheid was.

 

Zaterdags werden de schutters in alle vroegte gewekt door tamboer en fluitist waarnaar zij zich verzamelden voor het maken van de jaarlijkse groepsfoto.

Ondertussen was een grote afvaardiging van de bevriende schuttersbroederschap St. Sebastianus uit het Duitse Geseke gearriveerd die samen met de Haanraadse schutters het jubileumfeest kwamen vieren. Nadat de inwendige mens was versterkt, werd onder de muzikale begeleiding van Musica Limburg de regerend koning Sancho Eussen op zijn koningsresidentie afgehaald en werd een laatste heildronk op hem uitgebracht. Traditiegetrouw werd het koningsschieten muzikaal opgeluisterd door harmonie St. Gregorius Haanrade.

Nadat de nieuwe koning bekend was, werd hij met het koningszilver en koningsattributen bekleed en vond aansluitend het koningsbal plaats en werd door het koningspaar Nicole en Sancho Eussen de koningsdans ten uitvoer gebracht en zorgde het orkest Anderkovver voor een schitterende avond.

De zondag stond in het teken van het internationaal schutterstreffen. ’s Morgens werd in het feestpaviljoen een eucharistieviering opgedragen ter intentie van levende en overleden leden van de Haanraadse kruisboogschutterij.

Vervolgens verzamelden zich de aangemelde schutterijen om in optocht door enkele straten van Haanrade te marcheren met een defilé ter hoogte van de Haanraadse parochiekerk. De muziekkapel WLVD zorgde voor de muzikale stemming tijdens de aansluitende schietwedstrijden. Om 18.00 uur verrichte wethouder Schlangen de prijsuitreiking en kwam er een einde aan dit jubileumweekend.

De Haanraadse schutterij verheugt zich nu reeds op het koningsschieten van volgend jaar. Omdat het Sancho is gelukt om twee opeenvolgende jaren de koningstitel te behalen, zal hij volgend jaar op zondag14 juni strijden voor het keizerschap. Dit zou een historisch moment in de geschiedenis van St. Hubertus kunnen worden omdat de vereniging in het 125 jarig bestaan nog nooit een keizer heeft gehad.

Op bijgaande foto het oude en tevens nieuwe koningspaar Nicole en Sancho Eussen