Laatste bestemming voor Berghofkruis
30-06-2019

1927 wegkruis BerghofNa de sluiting van de pastoor van Ars kerk (1993) zijn er veel objecten uit deze kerk geplaatst in de Johannes de Doper kerk. Het Berghofkruis werd vervangen door een kruis uit 1960. Het Berghofkruis kreeg opnieuw een andere plaats. Waar? Hoeve Berghof – zolder– Berghof – Kerk – Laethof – dagkapel – priesterkoor ? Het was mij lange tijd een raadsel waar het ‘oude’ kruis gebleven was. Enige keren heb ik nauwkeurig alle kruisen van oude en nieuwe kerk bestudeerd. Maar het Berghofkruis vond ik niet meer terug. Totdat.. 

 

Enige maanden geleden heeft het Bisdom in onze kerken (in alle kerken van het Bisdom) een inventarisatie gemaakt. Alle kunstobjecten zijn gefotografeerd en kort beschreven. 

Op dat moment dacht ik niet aan het verloren wegkruis. Afgelopen dinsdag echter, met die warmte kun je toch niet veel doen, was ik wat aan het lezen in oude notulen en boeken. En ik dacht: ‘laat ik degene die de inventaris bij ons heeft gemaakt eens vragen of hij er meer van weet’… En ja hoor! ‘kruisbeeld zaal verdieping’, had hij aangetekend. Kruisbeeld zaal verdieping?

De zaal boven het St. Jansheem! Daar had ik nooit goed gekeken! Tot mijn vreugde was het wegkruis niet langer weg! (leuke woordspeling, overigens)

Nu rest de vraag: is deze ‘zolder’ de laatste plaats voor dit oeroude kruis? Of verdient het opnieuw een ereplaats in onze kerk?

In de komende edities van de Anselbode vertel ik over de geschiedenis van dit kruisbeeld, wat wonderwel vele verhuizingen en bestemmingen heeft overleefd.