Ruilwinkel officieel heropend
24-04-2017

1717 RuilwinkelSamen knipten wethouders Tim Weijers (Wijkwethouder Noord) en Huub Wiermans (Sociale Zaken/armoedebeleid) het lint door, waarmee ze voor de tweede keer in twee jaar tijd de Ruilwinkel in Eygelshoven openden.

Door de grote belangstelling werd het pand op de hoek van de Christinastraat en de Veldhofstraat al snel te klein. Het aantal leden steeg in twee jaar tijd van 400 naar 750 en groeit nog steeds. Ook het aanbod aan spullen word steeds groter en het aantal vrijwilligers is meer dan verdubbeld. Een grotere ruimte was daarom bittere noodzaak.

Sinds februari kunnen klanten van de Ruilwinkel daarom terecht in het Socio-Project, waar de Ruilwinkel de veel grotere voormalige ruimte van de kinderopvang heeft betrokken.

Burgerparticipatie

“Het is de afgelopen twee jaar, met dank aan de vrijwilligers, heel snel gegaan en verhuizen naar een veel ruimere locatie in het hart van Eygelshoven is een belangrijke stap richting de toekomst”, zegt wethouder Tim Weijers. “De Ruilwinkel is inmiddels een begrip in Eygelshoven. Behalve een winkel is dit een plek waar mensen elkaar ontmoeten, nieuwe contacten opdoen en aanbieden elkaar te helpen met allerlei dagelijkse klusjes of taken. Overheden hameren voortdurend op participatie en eigen kracht van bewoners. Nou, wat hier gebeurt is burgerparticipatie ten top.”

Lokale sponsoren

“Om de verhuizing mogelijk te maken, heeft de gemeente een subsidiebijdrage verleend. In het begin hebben we met elkaar afgesproken dat de Ruilwinkel zou bestaan bij de gratie van lokale sponsoren”, legt wethouder Wiermans uit. “Helaas, maar tegelijkertijd ook heel begrijpelijk, blijkt het nog steeds lastig om welwillende bedrijven en particulieren te vinden die een substantiële of structurele bijdrage kunnen leveren, terwijl die wel nodig is. Ik hoop dat zich in de nabije toekomst meer sponsoren zullen melden, zodat het voortbestaan van de Ruilwinkel wordt gegarandeerd. In het kader van het gemeentelijke armoedebeleid is de Ruilwinkel Eygelshoven een belangrijke speler.”