Natuurbegraafplaats opent eind deze zomer !
24-04-2017

17 18Kerkhof02Het heeft enige tijd geduurd, maar eindelijk is er nu duidelijkheid over de toekomst van de Hermansgroeve aan de Rimburgerweg. Op maandag 24 april nam Natuurbegraafplaatsen van Waarde het beheer over van deze locatie, die nu de officiële naam draagt van ‘Natuurrust Eygelshof’. Natuurlijk ging dit gepaard met een officieel tintje. Wethouder Tim Weijers en directeur Gé Peterink onthulden het informatiebord aan de hoofdingang van de eerste natuurbegraafplaats in Zuid Limburg. Er moet nog heel wat gebeuren tot het zover is. Zo wordt er nog een aula gebouwd en liggen er nog heel wat zaken die geregeld moeten worden, maar, toch is de opening, gepland aan het einde van de zomer van dit jaar.

Rond de eeuwwisseling werd de voormalige bruinkoolgroeve aan de Boomgaartskuilweg, aangekocht door een zestal privépersonen. Reden hiervoor was om het gebied van en rondom de Hermansgroeve terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat, zoals deze was voordat Laura en Vereeniging begon met de ontginning van bruinkool. Het duurde heel wat jaren, tot de groeve gedempt was en daarna het landschap weer op hoogte was gebracht. Langzaam ontstond er een mooi natuurgebied met een spontaan gevormde prachtige vijver. Een volgende stap was om een bestemming aan het gebied te geven. Na constructief overleg tussen de eigenaren en de gemeente Kerkrade kreeg het gebied van en rondom de voormalige Hermansgroeve uiteindelijk de bestemming: ‘Natuurbegraafplaats’.

Daarmee was weer een stap gezet, maar omdat er in de directe omgeving nauwelijks expertise voorhanden was, werd de firma ‘Natuurbegraafplaatsen van Waarde’ uit het Noord Limburgse Venray benaderd met de vraag of zij de exploitatie op zich wilden nemen. Uit de gesprekken die hierop volgden werd overeengekomen dat het gebied door van Waarde geheel werd overgenomen.

17 18Kerkhof01Op maandagmiddag 24 april werd de overeenkomst door beide partijen ondertekend, waarna de locatie ‘Natuurrust Eygelshoven, overging in handen van de firma uit Venray. Nadat de formaliteiten waren afgehandeld, gaf directeur Gé Peterink aan de aanwezige een uitleg en presentatie over het inrichtingsplan.

Op het 5,7 hectare grote natuurgebied zijn inmiddels al de nodige werkzaamheden verricht voor de inrichting van de Eygelshof tot een nieuw natuurgebied, in combinatie met de mogelijkheid tot natuur-begraven. Een groot aantal bomen is inmiddels geplant en door het groen zijn de nodige wandelpaden aangelegd.

Het officiële startsein voor de inrichtingswerkzaamheden werd door wethouder Tim Weijers van Kerkrade gegeven door een boom te planten. Daarna werd er door onze wijkwethouder Tim Weijers en directeur Gé Peterink van ‘Natuurbegraafplaatsen van Waarde’ een informatiebord onthuld aan de Boomgaartskuilweg. Uiteraard houdt de Anselbode u van de verdere vordering u op de hoogte.

17 18Kerkhof02

Op de foto v.l.n.r.: Henk Scheven, Gé Peterink (beiden Natuurbegraafplaatsen van Waarde) en wethouder Tim Weijers.