Peter Budie geeft eindelijk weer les
14-07-2020

2029 Kan Tao inzetMet de huidige versoepelingen kan Peter Budie ‘eindelijk’ weer lesgeven in het Soutinggebouw. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen kan er weer naar hartenlust de vechtsport Kun Tao (spreek uit als ‘koen touw’) gebezigd worden in het Scoutinggebouw in Eygelshoven onder leiding van de in Eygelshoven woonachtige Peter Budie. Peter: “Ik ben werkzaam in het Zuyderland ziekenhuis en heb van zeer nabij meegemaakt wat het coronavirus heeft aangericht, ook in mijn nabije omgeving. Het is dan ook een opluchting dat we met onze club weer kunnen trainen; een uitlaatklep is herboren.”. De ervaringen meegemaakt in het ziekenhuis hebben diepe indruk op hem gemaakt, zijn positieve instelling bij de versoepelingen, sieren hem als mens.

Reeds 15 jaar geeft Peter Kun Tao les in Eygelshoven aan een groep van circa twintig personen, eerst in A Genne Komm nu in het Scoutinggebouw van Eygelshoven aan de Anselderlaan. Iedere woensdag komen ze bij elkaar om te trainen en na afloop, met koffie en thee, na te praten. Peter Budie: “Het na afloop van de training samen zijn is misschien wel het mooiste wat er is, net zoals bij vele andere verenigingen: Het samenzijn.”.

Wat is Kun Tao?
Kenmerkend voor Kun Tao is het ‘weg stappen’ uit de aanvalslijn en de explosieve reactie op een aanval door een salvo van tegenaanvallen op kwetsbare punten van de tegenstander. Trainer in Eygelshoven is dus Peter Budie, die zijn hele leven al aan diverse vechtsporten heeft gedaan. Begonnen op 6-jarige leeftijd als judoka bij Bart van Drunen, alwaar hij bij de wedstrijdjudo vele prijzen wist te winnen waaronder een Nederlands kampioenschap, midden jaren zeventig van de vorige eeuw. Een ernstige schouderblessure beëindigde zijn carrière als judoka om vervolgens zich te bekwamen in Poekoelan (Pencak). 40 jaar geleden kwam hij in contact met de Kan Tao techniek, een aanvulling op diverse vechtsporten. De specifieke toepassing van ‘punctueer technieken’, kenmerkend voor Kun Tao, geven een extra effectiviteit aan bestaande technieken.

Melange van vechtsporten
Het is opmerkelijk dat er in de groep in Eygelshoven hoofdzakelijk ‘de iets oudere’ mannen hun onderdak hier hebben gevonden in een ware melange van vele vechtsporten die deze mannen hebben gedaan, veelal in hoogste gradatie van de gerelateerde vechtsport. De specialisatie van Peter in ‘puncteer/pressure point technieken’, is voor de leden de reden om deel te nemen in een aangename sfeer en accommodatie die het Scoutinggebouw te bieden heeft. De ‘puncteer/pressure point technieken’ van Peter is geschoeid op de leest van zijn medische achtergrond. Hij gaf ook les aan de politie van Kerkrade en Heerlen. Peter: “Mijn doel is om deze kennis en kunde niet verloren te laten gaan en door te geven aan mensen die hier in geïnteresseerd zijn. Iedereen kan dan ook naar eigen kunnen en vermogen trainen ook al heeft men beperkingen. Belangrijk is in ieder geval dat na afloop van de training een gezellige nazit plaatsvind, waarbij de ‘dingen van het leven’ besproken worden. ‘Nu zeker, na de ‘verplichte coronastop’ van de afgelopen maanden.’

Meer info
Meer info over deelname aan Kan Tao kunt u bij Peter Budie verkrijgen: 045-5353288 of per email: p.j.budie@home.nl De contributie bedraagt slechts 10 euro per maand.