Patrick en helemaalGroen
16-09-2022

37 Patrick en familiePatrick van Bree (39) woont samen met vrouw en kinderen in Kerkrade. Hij werkt als Technical Product Specialist bij VodafoneZiggo. Wandelend met zijn honden ergerde hij zich zes jaar geleden aan zwerfvuil, kocht een grijper en een ring en begon met opruimen. Op zoek naar een manier om zijn acties te documenteren en andere zwerfvuilrapers in de buurt te vinden ontdekte hij de app HelemaalGroen, die vindt hij super. Het registreren van zijn eigen route en die van anderen bezorgt hem energie en motivatie. Zijn verzamelde afval wordt netjes opgehaald door zijn behulpzame gemeente.

Als er nog plek is in de eigen kliko stopt hij het daarin. Patrick roemt sowieso de samenwerking met de gemeente, ook als voorzitter van een straatcomité. Dat gaat een ontmoetingsfeest in de buurt organiseren, bedoeld om de onderlinge contacten te verstevigen. Het promoten van zwerfvuilrapen past daar goed bij, dat zorgt immers voor mooie ontmoetingen, zo is de ervaring van velen in ons land. Daarnaast wil hij nog een ‘raapgroepje’ samenstellen.

Als Patrick op pad gaat gaan af en toe zijn kinderen mee. Dat vinden Leonardo (4), Julie (9) en Emilia (11) leuk om te doen. Zo krijgen ze spelenderwijs een goed voorbeeld, net zoals Patrick dat zelf vroeger thuis ook heeft gehad. Hij doet binnenkort ook weer mee aan de World Cleanup Day. Daar gebruiken de deelnemers de app Litterati, waarmee elk gevonden stuk(je) afval eerst gefotografeerd wordt zodat duidelijk is wat waar lag. Sigarettenfilters (uiterst giftig) en blikjes worden het meest gevonden. Sommige deelnemers gebruiken de app HelemaalGroen om hun route te registreren en Litterati om de vondsten vast te leggen. Wens van Patrick: het liefst geen zwerfvuil meer, meer afvalrapers en weg met de troep langs de snelwegen.

Hoe werkt HelemaalGroen?
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 10.070 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).
In 2022 zijn nu al 157.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

De gemeente Kerkrade telt nog weinig deelnemers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. In de gemeente Berkelland gebruikt meer dan 1% van alle inwoners (477) de app en is er al 16.000 km geregistreerd opgeschoond. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen.
Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel