Oudervereniging Veldhofschool 40 jaar jong
03-07-2022

27 Dierenpark op school2De onmisbare schakel in de Veldhofketen. Door René van Zandvoort

Met elke dag opnieuw leuke activiteiten vierde de oudervereniging van de Veldhofschool vorige week dat zij veertig jaar bestaat. Uiteraard deelden de kinderen de hele week in de feestvreugde. Maandag hadden de kids vrij, dinsdag waren er springkussens, spelletjes en frietjes, woensdag was er een sponsorloop, donderdag kwam het circus en vrijdag kwamen de dieren van de kinderboerderij op bezoek. Een geweldige ervaring voor de kinderen, waarmee de oudervereniging eens temeer liet zien waarom zijn een onmisbare schakel vormt in de hele Veldhofketen.

Die schakel wordt gevormd door vijftien bedrijvige ouders. Dertien dames en twee heren, die ervoor zorgen dat alles wat niet direct onderwijs gerelateerd is op rolletjes loopt. Zo waren zes van hen tijdens het interview bezig met het smeren van de broodjes voor het Schoolcircus de dag erna.
De onmisbare schakel in de Veldhofketen

 

Krista Krol-Essers (lachend: “Iech bin d’r vicevoorzitter”) is inmiddels het langst bij de club betrokken en al dertien jaar lid van de oudervereniging. “Toen mijn dochter Lotte op de basisschool kwam ben ik lid geworden. Danielle is nu secretaris, maar nu haar zoon al een jaar van school is, gaat zij stoppen. Zij wordt met ingang van het schooljaar 2023-2024 vervangen door Monique, die door haar wordt ingewerkt. Meestal komen ouders erbij als hun kind op school komt en blijven ze zelfs langere tijd meedoen als ze meerdere kinderen op school hebben.”

De beide mannen in de vereniging komen goed van pas als er spierkracht gevraagd wordt, zoals afgelopen week met het opbouwen en afbreken van de springkussens. “We zijn allemaal krachtige vrouwen, maar dan zijn wat extra spierballen in ons kippenhok wel welkom,” lacht Krista.

Wat doet de oudervereniging het hele jaar door, waarbij de activiteiten verdeeld worden over de verschillende werkgroepen? “We organiseren bij voorbeeld de kerstmarkt,” zegt voorzitter Belinda Wachelder. “Dat zorgt voor extra inkomsten voor de school voor leermiddelen die ze niet van de overheid vergoed krijgt. Of we organiseren extra activiteiten, zoals nu de feestweek. Of dat door het jaar heen alle klassen aan de beurt komen voor een gezellige lunch, ook om de klassen wat bij elkaar te houden tijdens de pauze, de buitenspeeldag, Sinterklaasviering, of het klassecadeau.”

Soms krijgt de oudervereniging een vraag vanuit de school, zoals tijdens de coronatijd of ze wil helpen met de ondersteuning met lesmiddelen. Zoals het beschikbaar stellen van toestellen voor de gymlessen en speeltoestellen voor in de pauzes. Zo is de oudervereniging elke maand wel met een activiteit bezig. “Met allemaal actieve mensen die iets voor de school en de samenleving en natuurlijk voor hun kinderen willen doen”, zegt Krista. “Waarbij onze eigen kinderen en onze partners graag helpen en trots en dankbaar zijn op wat we allemaal doen.”
Kinderen zijn natuurlijk op school om te leren, maar af en toe moet er ook gelegenheid zijn om te ontspannen en leuke dingen te doen. Dit zijn dan activiteiten waarvoor geen gelden beschikbaar worden gesteld door de Rijksoverheid, maar die wel de sfeer verhogen en de kwaliteit van de school verbeteren. Daar zorgt de oudervereniging dus voor. Een belangrijke activiteit is elk jaar de paaseieren-
actie, waarbij de bij kinderen langs de deuren gaan om te vragen of mensen paaseieren
willen kopen. Dit jaar was de opbrengst het

hoogste ooit. Dat bedrag gaat in de activiteitenpot van de oudervereniging. Net als de opbrengst van het kerstdiner en de kerstmarkt. Die laatste wordt elke twee jaar gehouden omdat die veel voorbereiding vraagt. Dan wordt Glühwein geschonken en worden reifkoeken gebakken. En dan is er nog de vrijwillige ouderbijdrage, met de nadruk op vrijwillig. Zo komt er jaarlijks een flink bedrag in de kas, waarmee alle activiteiten worden betaald. Daar hoort ook de ondersteuning van het schoolreisje met het betalen van het busvervoer bij en de begeleiding van de communicantjes. Maar ook de aanschaf van rekenmodules voor de ondersteuning van kinderen die niet zo makkelijk leren rekenen. “Want die worden niet vergoed door het rijk en als je ze niet hebt, lopen kinderen een nog grotere leerachterstand op,” zegt Belinda.

Over een tijdje zal de Veldhofschool verhuizen van de Anselderlaan naar het gebouw van de Schatkist aan de Kommerveldlaan. Dat gebeurt in het kader van de nieuwbouw van de Veldhofschool, die ergens de komende twee jaar gaat plaatsvinden. Wanneer precies is ook voor de oudervereniging nog onduidelijk.