Opening Alzheimer Café Eygelshoven
31-10-2023

Op donderdag 23 november a.s. wordt het nieuwe Alzheimer Café van Alzheimer Nederland afdeling Parkstad Limburg geopend in het woonzorgcentrum Laethof, Putstraat 1 te Eygelshoven. De officiële opening wordt verricht door Math Gulpers, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Parkstad Limburg en Jo Paas, wethouder Wmo en Integraal Ouderenbeleid van de gemeente Kerkrade. De opening begint om 19.00 uur met een inloop, de bijeenkomst start om 19.30 uur.

Bij de start van dit nieuwe Alzheimercafé zal dr. Kay Deckers een lezing houden over “Houd je brein gezond! Hoe verklein ik de kans op dementie?”
Het aantal mensen met dementie gaat de komende jaren flink toenemen. Er is helaas nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel weten we inmiddels dat we de kans op dementie potentieel met 40% kunnen beïnvloeden door een (hersen)gezonde leefstijl te hanteren. Tijdens deze lezing vertelt Kay Deckers meer over wat u zélf kunt doen om de kans op dementie te verkleinen. Hij zal uitleggen wat dementie is en een korte geschiedenis schetsen van het onderzoeksveld naar risicoreductie van dementie. Hij vertelt wat risico- en beschermende factoren van dementie zijn en geeft u een inkijkje in (lopende) onderzoeksprojecten van het Alzheimer Centrum Limburg zoals de ‘’we zijn zelf het medicijn’’ campagne en de MijnBreincoach app.

Dr. Kay Deckers is neuropsycholoog/epidemioloog en werkt als universitair docent bij het Alzheimer Centrum Limburg en de School for Mental Health and Neuroscience van de Universiteit Maastricht. Zijn onderzoek richt zich op de risico- en beschermende factoren van cognitieve achteruitgang en dementie. Hij zet zich verder in voor een hersengezonde samenleving. Zijn persoonlijke missie is om risicoreductie van dementie (ofwel bevordering van de hersengezondheid) een vast gespreksonderwerp te laten worden in de reguliere huisartsenzorg.

In het Alzheimer Café Eygelshoven / Kerkrade vinden er bijeenkomsten plaats voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten. Het is een fijne ontmoetingsplek voor tips en informatie over (omgaan met) dementie. Waar je antwoord krijgt op vragen, ervaringen uitwisselt met lotgenoten en ruimte hebt voor sociaal contact.
Een Alzheimer Café biedt daarnaast gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Voel je welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan je naaste zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid.

De bijeenkomsten zijn gratis, met een kopje koffie – thee en iets lekkers. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: – Bert Brock, coördinator van het Alzheimer Cafe Eygelshoven / Kerkrade, tel. 0627047884 en e-mail: brock2@home.nl,  of met het secretariaat: Leon Pieters, tel. 0613365008 en e-mail: alzheimerparkstadlimburg@gmail.com